České zbrojovky bojují o rostoucí indický trh

Praha/Dillí –Třetí největší armáda světa má nakročeno k obří modernizaci. Indie chce za ni do deseti let zaplatit v přepočtu víc než 2 biliony korun. Část z těchto peněz by mohla skončit v českých kapsách. Například Letecké opravny Malešice (LOM) se dostaly do poslední fáze tří tendrů za desítky milionů dolarů. Pokud Češi v Indii uspějí, budou opravovat vrtulníky Mi-17 a dodávat náhradní díly.

„V současné době se účastníme tří výběrových řízení, která vyhlásilo zdejší ministerstvo obrany, a jsme ve finální fázi. Myslím, že si stojíme velice dobře,“ uvedl ředitel LOMu Roman Planička. Pokud český podnik uspěje, mohl by opravovat téměř čtyři desítky vrtulníků. 

O obří zakázku bojuje i Česká zbrojovka. Indické vojáky zaujala její útočná zbraň CZ 850 BREN. „Podle našich informací by měly být tři nabízející firmy, tendr je na 66 tisíc útočných pušek,“ upřesňuje generální ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík. 

České firmy mohou v jinak drtivé konkurenci vynést jeden trumf. Dokážou opravovat a modernizovat ruskou vojenskou techniku, která tvoří velkou část indických arzenálů.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

V Indii má také blízko k podpisu smlouvy Vojenský opravárenský podnik (VOP), ve kterém má podíl ministerstvo obrany. Díky kontraktu se bude moci podílet na generálních opravách obrněných vozidel BVP-2 pro indickou armádu. 

Na pracovní návštěvu do Indie vzal s sebou zástupce českého obranného průmyslu ministr obrany Vondra. Ten dnes navštívil veletrh Defexpo v Novém Dillí. Indie je podle něj tradičním partnerem českého průmyslu. 

Indie patří k největším dovozcům zbraní na světě. Armáda zbrojí, protože vidí nepřátele téměř na všech hranicích. Formálně je Indie stále ve válečném vztahu s Pákistánem. Územní spory má i s Čínou.