Při zátahu na islamisty našla francouzská policie samopaly

Paříž - Den po pohřbu vraha z Toulouse a Montauban francouzská policie v několika městech zatkla devatenáct údajných radikálních islamistů. Jednalo se hlavně o osoby z nedávno zakázané organizace Forsane Alizza. Rozsáhlý zátah se uskutečnil především v oblasti Toulouse, kde nedávno ve jménu teroristické sítě al-Káida vraždil mladý Francouz alžírského původu Mohammed Merah. U podezřelých osob byly nalezeny zbraně, a to včetně samopalů kalašnikov. Zátah je podle prezidenta Nicolase Sarkozyho jen prvním z řady dalších.

Policejní operace proběhla například v oblastech měst Nantes, Lyon, Le Mans a Paříž a hlavně Toulouse. "Nesouvisí to jen s Toulouse, zahrnuje to celé území, souvisí to s
radikálním islámem a je to v plném souladu s justicí… Uskuteční se další podobné operace, které nám také umožní vyhostit ze země lidi, kteří zde nemají co dělat," prohlásil Sarkozy v rozhovoru pro francouzskou rozhlasovou stanici Europe 1.
   
Bezpečnostní zdroje upřesnily, že při zátahu se například našly tři samopaly kalašnikov, pět pušek, několik pistolí a granát, a to hlavně v Nantes. 

Nicolas Sarkozy, prezident Francie:

„Nesouvisí to pouze s Toulouse, odehrávalo se to po celé zemi. Víceméně to souvisí s radikálním islamismem a vše je v souladu s právem. Například mohu říct, že bylo zabaveno mnoho zbraní, především kalašnikovů. Pokud žijeme v určitém typu společnosti, nemůžeme být obklopeni Kalašnikovy.“

Krátce po dopadení a usmrcení Meraha 22. března v Toulouse prokurátor François Molins řekl, že vyšetřovatelé budou hledat jeho údajné komplice. Za možné spolupachatele policie dosud oficiálně označuje vrahova bratra Abdelkadera Meraha a jistého muže, který se měl účastnit krádeže skútru, na kterém Mohammed jezdil za oběťmi.

Francie se musí vyvarovat stejných chyb

Prezident Nicolas Sarkozy vyzval policii, aby posoudila nebezpečnost osob, o kterých se ví, že sympatizují s radikálním islámem. Mohammed Merah byl kvůli návštěvám Afghánistánu na seznamu podobně podezřelých, ale policie prý neměla důvod si myslet, že je skutečně nebezpečný a ozbrojený. „Musíme pochopit, že trauma způsobené událostmi v Montauban a Toulouse je pro naši zemi velmi hluboké. Nechci ty hrůzy srovnávat, ale je to tak trochu jako šok, který následoval ve Spojených státech po jedenáctém září,“ podotkl Sarkozy.

Projev Nicolase Sarkozyho k zásahu v Toulouse
Zdroj: ČT24

Speciální bezpečnostní jednotky se dnes zvlášť zaměřily na osoby podezřelé z podpory organizace Forsane Alizza (Rytíři cti), která v zemi propaguje islámskou svatou válku, džihád, a byla vládou 29. února zakázána.

Zátah byl den poté, co byl bez předchozího oznámení a bez účasti rodiny Merah pohřben v muslimském hřbitově v předměstí Toulouse. Krátkého obřadu se zúčastnila jen třicítka mladíků ze čtvrti, kde vrah žil.

Sarkozy i další politici opakovaně vyzvali veřejnost, aby islám s terorismem nespojovala. Slíbili ale tvrdší postup proti radikálům. Jedním z posledních opatření byl zákaz vstupu několika muslimským duchovním na francouzské území. Podle ministerstva zahraničí vyzývají k násilí a nenávisti. 

Mohammed Merah
Zdroj: ČT24

Mladý islamista při vyjednávání s policií prý označil své činy za pomstu Francii za její ubližování muslimům, především účastí ve válce v Afghánistánu, ale i tím, že zakázala muslimkám, aby na veřejnosti měly zahalenou tvář.

Třiadvacetiletý Merah 11., 15. a 19. března chladnokrevně zastřelil sedm lidí, tři vojáky, tři malé židovské děti a rabína. Elitní jednotka ho zastřelila po více než třicetihodinovém vyjednávání a obléhání v jeho bytě v Toulouse. Vyšetřovatelé ho označili za dlouholetého delikventa, který přijal myšlenky radikálního islámu včetně džihádu.

Ve Francii se opět brutálně vraždilo

Pozornost médií a veřejnosti ve Francii dnes upoutal také případ čtyř mladíků ve věku 15 až 17 let, kteří na západě země chladnokrevně zastřelili dvěma kulkami do hlavy kamaráda a spálili jeho tělo v lese. Chlapcům, kteří dosud neměli žádné problémy s justicí a k činu se ve čtvrtek večer vyšetřovatelům přiznali, hrozí až dvacet let vězení.