Francouzská vesnička už ví, jak na bioodpad - zaměstná slepice

Paříž - Úředníci v malé vesničce Pincé na severozápadě Francie chtějí místním lidem rozdat slepice, aby jim pomáhaly s likvidací bioodpadu. Jedná se o opatření šetřící životní prostředí, vesničané by ale díky němu ušetřili třeba i za nákup vajec. Každá domácnost, která o ně bude mít zájem, by podle BBC měla dostat v září dvě slípky.

Podle propočtů by majitelé opeřenců měli mít postaráno o 300 kilogramů odpadků z kuchyně ročně. Podle úředníků jedna slepice během roku sezobá zhruba 150 kilogramů. „Na začátku to byla spíš legrace, ale pak jsme si uvědomili, že je to dobrý nápad,“ řekla televizi France 3 Lydie Pasteauová, starostka obce Pincé. „Také to posílí vazby mezi obyvateli: tak jako se lidé starají sousedovi o kočky a psy, když je pryč, budou se starat i o slepice,“ tvrdí starostka.

O nové přírůstky do hospodářství prý zatím projevilo zájem 15 až 20 rodin. Starostka doufá, že slepice se ukážou být dobrou investicí v situaci, kdy náklady na likvidaci odpadů rostou.

O slepice roste zájem
Zdroj: ČT24

Francii hrozí pokuta

Rady jsou ve Francii pod tlakem, aby snížily množství odpadu na skládkách. Nedodržení snížení množství odpadu v souladu s cíli stanovenými Evropskou unií by mohlo vést k pokutám, které by Francie dostala za neplnění povinností, píše server Digitaljournal.com.

Obec Pincé leží v jedné z velkých francouzských oblastí zaměřených na chov u města Loué. Vejce a drůbež z Loué jsou přitom známé po celé Francii. Vejce nesoucí značku Label Rouge značí kvalitu. Vejce jsou produkovány slepicemi, které mají denně přístup k přírodě a žijí v souladu s přísnými ekologickými normami. Je přirozené, že se Pincé snaží najít lokální řešení, které by místní problém vyřešilo, dodal server Digitaljournal.com.