Schmitt kvůli opisování odstoupit nehodlá

Budapešť - Maďarský prezident Pál Schmitt odstoupit nehodlá, řekl to dnes v projevu pro veřejnoprávní televizi. Poté, co mu budapešťská univerzita odebrala doktorský titul kvůli tomu, že opsal disertační práci, sílí hlasy pro jeho rezignaci. Jenže prezident prý souvislost mezi svou doktorskou prací a úřadem hlavy státu nevidí, nemá proto důvod k odchodu.

Před prezidentským palácem v Budapešti se dnes sešlo několik demonstrantů, kteří si na přilehlém trávníku postavili stany. Místo prý neopustí, dokud Schmitt nerezignuje.

Schmitt dnes zrušil část svého programu. Měl se setkat se slovinským ministrem zahraničí Karlem Erjavcem a v parlamentu se měl zúčastnit předávání cen za inovaci. Oba body jeho programu z dnešních webových stránek prezidentské kanceláře ale bez vysvětlení zmizely. Večer ale vystoupil v televizi.

„Mé svědomí je čisté,“ prohlásil Schmitt. „Doktorskou práci jsem napsal podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“ Celou záležitost prý ale považuje za „věc cti“ a za pravdu bude bojovat. Plánuje napsat novou doktorskou práci, aby ukázal, že i přes svůj věk titul dokáže získat.

Doktorát Schmittovi ve čtvrtek odebral senát jeho domovské Semmelweisovy univerzity. Schmittova disertace o ekonomických aspektech olympijských her je identická s dřívějším textem bulharského experta na sport Nikolaje Georgieva. Prezident, který vystudoval ekonomii a tělesnou výchovu, obvinění z plagiátorství odmítl.

Maďarský prezident Pál Schmitt
Zdroj: ČT24

Orbán prezidentovu demisi nevylučuje

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán dnes v rozhlasové stanici Kossuth Radio prohlásil, že zachování osobní integrity hlavy státu je v maďarském národním zájmu. Rozhodnutí o případné abdikaci ale může učinit jen on sám. „Nikdo se za něj nemůže rozhodnout,“ řekl Orbán.

Premiér Schmitta politicky podporoval, ve volbách v červnu 2010 byl Pál Schmitt kandidátem Orbánova Svazu mladých demokratů (Fidesz). Jako čtvrtý prezident demokratického Maďarska pracoval Schmitt pro blaho lidí, řekl předseda vlády.

Maďarský prezident se za plagiátorství omlouvat nehodlá

Schmitt se kvůli skandálu dostal v Maďarsku pod značný tlak. Po jeho odstoupení volá opozice i některá média. Tvrdí, že incident ho již morálně zbavil funkce hlavy státu.

Konzervativní list Magyar Nemzet, který je považován za blízký Orbánově straně, v komentáři poznamenal, že Schmitt sice propásl významnou příležitost k rezignaci, ale že své rozhodnutí může stále ještě přehodnotit.

Devětašedesátiletý Schmitt je držitelem dvou zlatých olympijských medailí za šerm. Řádný prezidentský mandát v Maďarsku trvá pět let. Podle maďarské ústavy může hlavu státu odvolat parlament dvoutřetinovou většinou hlasů.