Dětské sňatky v Jemenu ohrožují psychiku i zdraví dívek

Saná - Jemen by měl podle Výboru Spojených národů pro lidská práva zvýšit věkovou hranici pro vstup do manželství. Stát totiž dovoluje i dětské sňatky, které podle ochránců lidských práv podporují zneužívání dívek a mladých žen. Podle loňských statistik OSN se v zemi provdalo 14 procent dívek mladších patnácti let. Vyplývá to ze zprávy vydané při příležitosti 104. setkání výboru. To se konalo od 12. do 30. března.

Mnohé jemenské dívky jsou v mládí nuceny do brzkých a hlavně přikázaných sňatků. Podle výboru bylo široce zdokumentováno, že taková manželství způsobují vážné psychické a zrdavotní problémy.

Dívkám chybí vzdělání, rodí příliš brzy

Dívky jsou poté náchylnější k domácímu násilí a zneužívání. Je rovněž méně pravděpodobné, že by dokončily základní vzdělání. Problémy mívají dívky i během těhotenství a při porodu častěji umírají.

Krister Thelin, švédský soudce:

„Existuje vážné riziko zneužívání mladých dívek. Má to co dělat s nízkou hranicí umožňující uzavření sňatku. Proto doporučujeme její zvýšení, aby byla v souladu s mezinárodními normami.“

Dětské sňatky podle rozsáhlé studie UNICEF pro dívku často znamenají „ekonomické i sexuální nevolnictví a představují jak příčinu, tak i důsledek podřízenosti žen“.