Hrob Hitlerových rodičů zneužívali neonacisté jako poutní místo

Vídeň - Radnice v rakouském Leondingu nechala zrušit hrob rodičů nacistického vůdce Adolfa Hitlera, protože se u něj scházeli neonacisté. S odstraněním desky a pomníku souhlasila i nejmenovaná vzdálená příbuzná Hitlera. Potvrdil to místní farář Kurt Pittertschatscher. Hitler se narodil v roce 1889 v rakouském Braunau. Jeho rodiče Alois a Klara zemřeli v letech 1903 a 1907.

Při jednom z posledních incidentů byla v listopadu náhrobní váza s nápisem „Nezapomeneme“ opatřena také zlatými písmeny SS v runové formě. Váza se nacházela před velkým a dobře udržovaným náhrobkem. V roce 2009 zase na pomník někdo pověsil cedulku s číslicí 120. Tehdy uběhlo od Hitlerova narození 120 let.

Mluvčí rakouského sdružení proti pravicovému extremismu Robert Eiter odstranění hrobu ocenil. „Ví se, že hrob už delší dobu zneužívali neonacisté jako poutní místo,“ řekl Eiter. Obyvatelé Leondingu podle něj potvrzovali, že občas přijížděly autobusy s Hitlerovými obdivovateli nebo sympatizanty neonacistů.

Adolf Hitler
Zdroj: ČT24/ISIFA

Hrob navštěvovali i zvědaví turisté. „Péče o hrob je stále obtížnější. Navíc mi dělá starosti, že hrob mých předků je opakovaně zneužíván k projevům sympatií. Když jsem to všechno zvážila, rozhodla jsem se vzdát užívacích práv,“ citoval farář z dopisu příbuzné. Farář podotkl, že ostatky nebyly exhumovány, ale místo je teď volné pro další nebožtíky.

Neonacisté si oblíbili i Hessův hrob

Podobný osud v červenci roku 2011 potkal hrob Hitlerova zástupce Rudolfa Hesse v bavorském Wunsiedelu. Hrob byl odstraněn zhruba 24 let po Hessově smrti, protože neonacisté k místu pravidelně pořádali vzpomínkové pochody.

Vydáno pod