Odpůrci islámu si dali sraz v Dánsku

Kodaň - V Dánsku si dali ve městě Aarhus dostaveníčko pravicoví radikálové hned z několika evropských zemí. Tvrdí, že chtějí vytvořit celoevropskou alianci proti islámu. Pravicových radikálů sice přijelo jen asi 200, zato z celé Evropy - z Německa, Finska, Švýcarska nebo Polska. Současně se konala i protiakce „Aarhus za různorodost“, na kterou dorazilo pět tisíc lidí. Policie zadržela po střetech obou skupin 80 lidí, dva policisté utrpěli při zásahu zranění.

Protest odpůrců islámu začal minutou ticha za 7 obětí, které zabil Mohamed Merah, vrah alžírského původu, který ve Francii postřílel židovské děti i francouzské vojáky. 

Demonstrantů bylo sice míň, než organizátoři čekali, odborníci je přesto neberou na lehkou váhu. Dánsko si extremisti nevybrali náhodou, právě tady před 6 lety publikovaly noviny karikatury proroka Mohameda, které pobouřily islámský svět. 

Akce odpůrců islámu doprovázely i protiakce odpůrců krajní pravice. K tisícům obyvatel se přidali i anarchisté nebo komunisti. 

Obě akce probíhaly zpočátku poklidně. Později se ale skupina lidí z protidemonstrace neúspěšně pokusila prorazit bariéru, kterou policie obě skupiny od sebe oddělila. Po skončení protestu proti islamizaci Evropy pak odpůrci extrémní pravice začali házet po příznivcích druhého tábora láhve a kameny. Policisté kvůli tomu zadrželi 80 osob.

Protesty proti extrémní pravici se dnes konaly i v několika německých městech. V Lübecku se shromáždilo asi 2 500 lidí, kteří protestovali proti výročnímu pochodu, kterým si pravicoví radikálové každoročně připomínají nálet na město z roku 1942. Pochodu pravicových extremistů se zúčastnilo asi 120 lidí. Protestní pochody proti neonacismu se konaly také v braniborském městě Havel a v Dortmundu. V Havelu se sešlo na 600 lidí, v Dortmundu zhruba 300.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)