Pojízdná výstava na protest proti zadržení Pussy Riot

Moskva - Protestní akcí se ruští umělci a aktivisti postavili za tři zadržované feministky z radikální skupiny Pussy Riot. Těm hrozí až sedm let vězení za to, že v pravoslavném chrámu uspořádaly krátce před prezidentskými volbami punkovou modlitbu Bohorodičko, vyžeň Putina.

Ruští umělci a aktivisti stojí za pojízdnou výstavkou plakátů a obrazů. Ta má být protestem proti tomu, že ženy ze skupiny Pussy Riot se staly obětí perzekuce. Příkaz zahájit proti nim místo běžného přestupkového řízení trestní stíhání přišel z těch nejvyšších pater, tvrdí obhájci zatčených dívek. Dvě z nich mají doma malé děti, přesto odvolací soud zamítl všechny dosavadní stížnosti na uvalení vazby.  

„Kdyby jim řekli, ať zametou ulice kolem chrámu, nebo jim dali pokutu od 500 do 1 000 rublů, bylo by to naprosto dostatečné,“ myslí si účastnice protestní akce Party Riot Bus Ljudmila Milovidovová. 

Pokračující zadržování členek skupiny Pussy Riot v souvislosti s jejich akcí v chrámu Krista Spasitele vyvolává nejednoznačnou reakci i v řadách samotné pravoslavné církve. Podle některých věřících by dívkám mělo být odpuštěno, špičky církevní hierarchie ale ke shovívavosti nevidí důvod. „Zneuctily tuto svatyni. Vysmál se nám sám ďábel,“ říká hlava ruské pravoslavné církve patriarcha Kirill.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)