Tuaregové získávají pod kontrolu sever Mali

Bamako - Povstalečtí Tuaregové v Mali obklíčili historické město Timbuktu. Podle agentury Reuters je slyšet střelba a armáda opouští své pozice. Pokračuje tak rychlý postup rebelů severem země. V minulých dnech dobyli strategická města Gao a Kidal. Tuaregové usilují o odtržení severní části země. Využívají nepřehledné situace, která v Mali zavládla potom, co minulý týden armáda svrhla civilní vládu.

Vůdce junty v Mali, která v této západoafrické zemi svrhla demokraticky zvoleného prezidenta a zrušila ústavu, dnes pod obrovským mezinárodním nátlakem prohlásil, že obnoví ústavu z roku 1992 a uspořádá svobodné a spravedlivé volby. Amadou Sanoga ale neřekl, zda splní zahraniční ultimátum a předá moc civilní vládě.   

Sanoga v pátek požádal zahraničí o pomoc při zabezpečení země před postupujícími povstaleckými kmeny Tuaregů na severu země. Ti v lednu zahájili povstání proti vládě, kterou obviňují z toho, že ignoruje potřeby chudé severní pouště.  

Tuaregové využívají chaosu, který vypukl po převratu 22. března ve vzdáleném hlavním městě Bamaku a v pátek obsadili Kidal ležící 1300 kilometrů od metropole, v sobotu dostali pod svou kontrolu největší město na severu Gao. Tato dvě města se při předchozích povstáních nikdy nedostala do rukou rebelů.   

Podle svědectví místních obyvatel povstalci vstoupili po těžkých bojích i do Timbuktu, starobylého obchodního centra. Pravidelná armáda pozice v této oblasti podle místních zdrojů opustila. Pokud se zprávy potvrdí, budou mít povstalci pod kontrolou celou severní část země.