Při demonstraci a bitkách ve Frankfurtu zatčeny stovky lidí

Frankfurt nad Mohanem - Nejméně 15 policistů se zranilo při sobotních střetech s demonstranty proti kapitalismu v německém Frankfurtu. Jeden policista skončil na jednotce intenzivní péče, 465 lidí policie zadržela. Zásah trval až do dnešního rána. Asi čtyři tisíce odpůrců kapitalismu nejdřív pochodovaly městem, skupina radikálů pak zaútočila na budovu Evropské centrální banky a několik úřadů.

Protestní pochod začal už v sobotu, násilnosti s ním spojené se ale protáhly až do dnešního rána. Protestující házeli nádoby s barvou na budovu Evropské centrální banky a kamení po luxusních frankfurtských hotelích a kancelářských budovách. Vytloukli také několik výloh. 

Někteří protestující vyzývali k útoku na policisty, nakonec po nich začali házet kameny a prázdné lahve od piva, policie proti nim použila obušky a pepřový sprej. Protestního pochodu se zúčastnilo na 3 000 lidí.

Ministr vnitra německé spolkové země Hesensko Boris Rhein násilnosti odsoudil. „Z celé Evropy se v sobotu sjeli lidé vytvářející chaos, kteří zjevně zneužili ochrany poklidného protestního pochodu k tomu, aby páchali trestné činy,“ prohlásil. Podle něj musí tolerance policie skončit v okamžiku, kdy je ničeno soukromé vlastnictví.