Stovky rybářů uvízly na ledové kře

Sachalin - Ruští záchranáři vyprostili 675 rybářů, kteří uvízli na kře u ostrova Sachalin v severním Pacifiku. Rybáři zavolali o pomoc, když se s nimi led vzdálil víc než 500 metrů od břehu. Zasahovala desítka lodí a dva vrtulníky. Nikomu se nic nestalo.

Rybáři na Sachalinu s celými rodinami vyjeli na lov a během několika hodin si všimli, že se i s nimi ledová kra vydala na širé moře. Byli víc než půl kilometru od břehu, když zavolali o pomoc. 

Do záchranné akce se zapojilo 11 lodí a dva vrtulníky. Místní přivezli sněžné pluhy. Promrzlé rybáře postupně odváželi na pevninu. Poslední na záchranu čekal sedm hodin. Do problémů se ale podle některých vůbec nemuseli dostat. Předpověď počasí varovala před silným větrem, milovníci rybaření to ale ignorovali. 

Rybáře u Sachalinu odnesla kra (zdroj: ČT24)

Chytání ryb dírou v ledu je v Rusku oblíbenou zábavou a také přivýdělkem. Každou zimu obsadí tisíce rybářů zamrzlé řeky, jezera a moře. A na jaře se chytání nechtějí vzdát. Záchranáři proto podobné problémy už v minulosti řešili. Před pěti lety odnesla na Sachalinu ledová kra na moře skoro 450 lidí. Na svůj koníček prý ale místní nezanevřou ani teď.

Vydáno pod