V Rusku vzniknou Národní gardy

Moskva – Protivládní demonstrace v Rusku a povstání v arabských zemích zřejmě znervóznily ruské vedení. Podle ruského tisku se totiž Kreml chystá vytvořit novou ozbrojenou složku podřízenou přímo prezidentovi, která by bránila ruský ústavní pořádek před „syrským scénářem“ i před severokavkazskými teroristy. Národní garda by mohla mít až 400 tisíc mužů.

Ruské ozbrojené složky spolu s prezidentskou kanceláří pracují na novém obranném plánu, který se má stát novou zárukou vnitřní bezpečnosti. Na nové hrozby se mají naučit reagovat ozbrojené síly i kontrarozvědka. 

Odpovědnost za obranu před „vnitřním nepřítelem“ mají dosud vojska ministerstva vnitra, jimž velí armádní generál Nikolaj Rogožkin. Právě on by prý mohl být postaven do čela Národní gardy.   

Součástí Národní gardy mají být výsadkové operativní jednotky, horské motostřelecké brigády i speciální útvary. Pod Národní gardu bude patřit i ruská vojenská policie, v níž slouží 20 tisíc mužů.

Rozhovor s Petrem Kratochvílem (zdroj: ČT24)

Ruské vedení podle listu Nězavisimaja gazeta došlo k názoru, že organizace ozbrojených složek neodpovídá potřebám nové situace. Výdaje na zajištění vnitřní bezpečnosti nejsou dostatečné, stejně jako početní stavy jednotek, které jsou ochranou ústavního pořádku pověřeny. Ve struktuře prezidentské kanceláře má vzniknout Rada obrany jako nový orgán, který bude činnost Národní gardy koordinovat. Kdo bude postaven do čela rady, není dosud známo. Strukturální změny ozbrojených sil budou doprovázet i personální přesuny na klíčových postech.

Jak v rozhovoru pro ČT uvedl Petr Kratochvíl z Ústavu mezinárodních vztahů, tento krok s největší pravděpodobností souvisí s obavou Kremlu z „ruského jara“ vyvolanou nedávnými protivládními demonstracemi.

Limonov dostal pokutu za demonstraci proti Putinovi

Pokutou tisíc rublů (asi 630 Kč) potrestal dnes moskevský smírčí soud opozičního politika a spisovatele Eduarda Limonova za pokus uspořádat nepovolenou demonstraci proti zvolení Vladimira Putina ruským prezidentem. Soud v Petrohradu dnes naopak místní opoziční aktivistku Marii Koževatovovou za sobotní demonstraci už odsoudil k deseti dnům vězení a pokutě 900 rublů (asi 570 Kč). Dívka na protest proti verdiktu vyhlásila hladovku.

Ruská policie zatýká Eduarda Limonova
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo/Sergey Ponomarev

Předák zakázané narodně bolševické strany Limonoc byl zatčen i s několika desítkami svých přívrženců poblíž sídla tajné služby hned den po volbách. Dnešní verdikt akceptoval, odvolávat se nehodlá. Patří k vůbec nejčastěji zatýkaným ruským politikům. Naposledy jej policisté zadrželi minulou sobotu během nepovolené demonstrace za svobodu shromažďování, takže ho čeká další soud.

USA se obávají o bezpečnost svého velvyslance v Rusku

Spojené státy mají starost o bezpečnost svého velvyslance v Moskvě a požádaly ruskou diplomacii o zásah. V Moskvě to dnes novinářům řekl náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Washington svou žádostí reagoval na nedávný incident velvyslance Michaela McFaula se štábem jedné z ruských televizí. McFaul si minulý čtvrtek na Twitteru postěžoval, že má neustále v patách štáb ruské polostátní televizní stanice NTV, kterou vlastní plynárenský gigant Gazprom. „Zajímalo by mě, kdo jim ukazuje můj kalendář,“ napsal. „Mají tito 'novináři' právo číst mé e-maily a poslouchat moje telefonáty?“

Ministerstvo zahraničí USA si v Moskvě stěžovalo na údajné pronásledování velvyslance a vyzvalo ruskou stranu, aby věc prověřila. Ruská televize NTV odmítla odpovědět na dotazy, kde informace o McFaulově pracovním programu získala. Neustálou přítomnost svých reportérů v jeho blízkosti zdůvodnila hustou zpravodajskou sítí.

Michael McFaul
Zdroj: ČT24/Wikipedia
Vydáno pod