Breivik plánoval během předávání Nobelovy ceny atentát na Obamu

Oslo - Norský masový vrah Anders Breivik údajně plánoval atentát na amerického prezidenta Baracka Obamu. Podle deníku Dagbladet sdělil terorista vyšetřovatelům, že chtěl v prosinci 2009 odpálit před radnicí v Oslu auto napěchované výbušninami. Právě tam Obama během slavnostní ceremonie přebíral Nobelovu cenu míru. Pravicový extremista nakonec udeřil později. Během útoků v centru Osla a na ostrově Utoya loni v červenci zabil celkem 77 lidí. V médiích se přitom objevily informace o tom, že mladý Nor zamýšlel i další útok. Měl prý v plánu umístit bomby v sídle veřejnoprávní stanice NRK a novin VG a Aftenposten.

Breivik údajně řekl, že útok by byl do značné míry symbolický. Bezpečnostní síly by mu zabránily dostat se tak blízko, aby mohl ublížit americkému prezidentovi. Atentátník se ale domnívá, že miliony zraků upřených při ceremonii na televizní obrazovky, by představovaly dobrou příležitost vyslat jeho antiislamistickou zprávu. Píše to britský Telegraph.

Odpor proti Nobelově ceně pro Obamu byl značný

Když si šel americký prezident vyzvednout v prosinci 2009 cenu, protiváleční demonstranti se shromáždili před radnicí v Oslu a protestovali proti jeho rozhodnutí zvýšit počet amerických vojáků v Afghánistánu.

Anders Breivik
Zdroj: ČT24

Jiní argumentovali, že nebylo správné, aby Obama vyhrál cenu dříve než Nelson Mandela, Matka Tereza nebo Martin Luther King, tedy méně než rok poté, co nastoupil do úřadu.

Bombový útok plánovaný Breivikem při ceremonii v Oslu se velmi podobá pozdějšímu bombardování vládních budov, které loni v červenci atentátník nakonec uskutečnil, a to spolu s vraždami na ostrově Utoya. Podle státního zastupitelství jde o „nejhorší zvěrstva v rámci moderní doby v této zemi“.

Anders Breivik u soudu
Zdroj: ISIFA/EPA/HEIKO JUNGE

Breivik se k útokům z 22. července přiznal, ale tvrdí, že byly „nezbytné“, aby upozornily Nory na nadcházející převzetí vlády islamisty. Sám totiž věřil, že právě to se brzy stane. Soud s atentátníkem by měl začít 16. dubna, téměř devět měsíců poté, co Breivik útoky uskutečnil.

Během procesu má svědčit kolem 140 lidí

Během procesu s norským atentátníkem soudce vyslechne nejméně 138 svědků. Breivikův advokát Geir Lippestad dnes podle agentury NTB oznámil, že obhajoba jich předvolá kolem 40, státní zástupce má prozatím v plánu nechat svědčit 98 lidí.

Před soudem budou vypovídat například psychatři a další lidé, kteří přišli s Breivikem během vazby do styku. Obhajoba předvolá také odborníky na extremismus, samotné zástupce různých extremistických skupin, příslušníky krajní pravice nebo v Norsku známého radikálního muslimského duchovního.