Dennis Weichel - příběh amerického hrdiny

New York - Hrdinský čin vylepšuje špatnou pověst Američanů v Afghánistánu. Po vraždách civilistů a pálení koránu zachránil americký voják Dennis Weichel afghánskou dívku - za cenu vlastního života. Na jeho dobrý skutek ale paradoxně neupozornila armáda, ale Afghánci a vojákovi přátelé.

Devětadvacetiletý seržant jel v konvoji obrněných vozů ve východoafghánské  provincii Laghmán. Před nimi sbíraly děti z cesty prázdné nábojnice. Vojáci se je snažili odehnat pryč, jedna holčička neposlechla. Weichel se vrhl před auto a na poslední chvíli děvčátko odhodil stranou. Jeho ale šestnáctitunový kolos rozdrtil. Voják tak své tři děti už nikdy neobejme - s poctou ho pohřbili doma v Rhode Islandu. „Když jsem to slyšela, vůbec mě to nepřekvapilo. Věděla jsem, že přesně tohle je můj bratr,“ říká vojákova sestra Charlene Benjaminová.

Americký senátor Jack Reed o Dennisi Weichelovi:

„Je to hrdina. Někdo, kdo zosobňuje kvality amerického vojáka: obětování, nezištné sebeobětování.“

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

„Jak víte, všechny prsty na jedné ruce nejsou stejné. A stejné je to i s americkými vojáky,“ říká Matiullah Chán, který byl svědkem záchrany malé holčičky. Příběhem obětavého vojáka se americká armáda nepochlubila. Podobné příklady přitom v Afghánistánu nutně potřebuje. Hlasité protesty obyvatel vyvolal incident s pálením koránu. Pobouření i na nejvyšších afghánských místech pak vzbudila nedávná vražda sedmnácti vesničanů, které v noci postřílel jediný americký voják.

Nicholas Weichel u otcovy rakve
Zdroj: ČT24/Stew Milne

Za smrtí vojáků je selhání bezpečnostních opatření

Za násilnou smrt vojáků NATO v posledních týdnech může selhání bezpečnostních opatření. Tyto ojedinělé incidenty mají ovšem až nepřiměřeně drtivý dopad na morálku vojsk a na důvěru západních sil vůči jejich afghánským spojencům. Málokdy přitom šlo o akci povstalců z řad Talibanu, i když se k tomu ochotně hlásili. Informovaly o tom dnes Mezinárodní síly pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF). Podle nich se například neověřovaly průkazy totožnosti tak, jak se mělo, doporučení staršinů vesnic, z nichž útočící vojáci pocházeli, nebyla dostatečná a testy na užívání drog se nedělaly dost pravidelně.

V posledních deseti násilných incidentech, do nichž byli vesměs zapleteni praví či falešní příslušníci afghánských bezpečnostních sil, zahynulo 17 vojáků ISAF. Letos už v Afghánistánu celkem zahynula skoro stovka příslušníků ISAF. NATO přišlo za pět let vedení mise ISAF v zemi o zhruba tři tisíce vojáků.

Kvůli hromadícím se incidentům přijalo NATO už náležitá opatření. Do náborových kanceláří a výcvikových táborů afghánské armády a policie zamířili školení tajní agenti, kteří mají monitorovat chování branců a vést o nich posudky. Vojáci NATO se zase snaží vyvarovat situace, kdy by mohli být úplně bezbranní, jak se jim to při některých incidentech už stalo.