Západoafrické státy uvalily na Mali sankce

Bamako - Blok západoafrických států dnes s okamžitou platností uvalil finanční sankce na Mali, kde junta skoro dva týdny po převratu nedokázala obnovit ústavní pořádek. Sankce zahrnují uzavření hranic Mali a zmrazení aktiv této vnitrozemské západoafrické země v regionální centrální bance. Blok také pohrozil vojenskou intervencí v Mali, když rozhodl o okamžitém umístění svých ozbrojených sil v záloze. O možnostech jejich mobilizace by měly vojenské špičky členských zemí začít jednat tento týden. Oznámil to prezident Pobřeží slonoviny Alassane Ouattara, jeden z účastníků dnešního uzavřeného jednání států Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS), které restrikce zavedlo.

Vojáci se moci v Mali chopili 22. března, necelý měsíc před plánovanými prezidentskými volbami. Jako důvod uváděli nedostatečné kroky vlády proti postupujícím separatistickým povstalcům. Vůdce junty v neděli oznámil, že obnoví platnost ústavy z roku 1992 a uspořádá volby. Na výzvu ECOWAS k odchodu a předání moci do rukou civilistů ale jasně neodpověděl. ECOWAS mu na splnění těchto podmínek dal 72 hodin, ultimátum vypršelo v noci na dnešek. Nepokoje v Mali od ledna vyhnaly z domovů 200 tisíc lidí.

Ofenziva povstaleckých Tuaregů začala na severu Mali v polovině ledna a zemi de facto rozdělila na dvě části. Postupující separatistické kmeny podporované dalšími rebely se od pátku během tří dnů zmocnily severomaliských měst Kidal, Gao a Timbuktu, aniž se setkaly s odporem armády. Islamisté, kteří separatistům pomohli klíčová města dobýt, se podle obyvatel Timbuktu nechali slyšet, že budou prosazovat islámské právo šaría a zakážou mimo jiné západní hudbu a způsob odívání.

Blok západoafrických států uvalil sankce na Mali (zdroj: ČT24)

Francie doporučila svým občanům, aby Mali opustili, pokud tu jejich přítomnost není nezbytná. Podobné rady svým občanům v Mali daly Belgie a Británie. Sousedé západoafrické země zvažují mobilizaci svých jednotek a varují armádu i povstalecké Tuaregy – demokracii v Mali a jeho jednotu jsou prý ochotni bránit i silou.

Mali patří k nejchudším zemím na světě - skoro tři čtvrtiny populace má v přepočtu sotva dolar na den. Teď se místní bojí, že bude ještě hůř. Uzavření hranic může znamenat pro zemi závislou na obchodu se sousedy katastrofu.