Letadlo na Sibiři zřejmě spadlo kvůli námraze

Moskva - Příčiny letecké katastrofy u sibiřské Ťumeně stále nejsou jasné. Média spekulují o vlivu námrazy, proti níž nebyl letoun ošetřen, podle vyšetřovatelů lze oficiální závěry čekat nejdříve za měsíc. Pondělní zřícení letounu ATR-72 společnosti UTAir si vyžádalo 31 životů; na palubě bylo 43 lidí.

Mezistátní letecký výbor (MAK) dnes s odvoláním na záznamy z černých skříněk letounu uvedl, že o poruchu motorů nešlo, protože běžely až do srážky se zemí. Ještě dříve se však startující letadlo dvakrát prudce naklonilo, nejprve napravo, v úhlu 35 stupňů, a pak nalevo, v úhlu více než 50 stupňů.

Média si mezitím všímají, že letoun ATR-72 jako jediný na místním letišti Roščino nepodstoupil ostřik proti tvoření námrazy, ačkoliv se teplota pohybovala okolo nuly a chvílemi padal mrznoucí déšť. Kapitán letounu však podle listu Kommersant nabídnutou službu, „stojící něco více než 30 000 rublů“ (asi 19 000 Kč), odmítl; před startem totiž zrovna nepršelo a letoun byl vybaven vlastním pneumatickým systémem odmrazování. Podle listu však zatím není jasné, zda tento systém byl skutečně použit.

Odborníci nyní identifikují mrtvé, příbuzným pomáhají psychologové. Ve středu v Ťumenské oblasti a v Chantymansijském autonomním okruhu začne třídenní smutek; celostátní smutek se v Rusku vyhlašuje podle nepsaných pravidel v případě, že počet obětí přesáhne stovku.