Asad vyslal na opozici vojenské posily

Damašek - Turecký premiér obvinil Radu bezpečnosti OSN, že nepřímo podporuje represi vůči syrské opozici. Spojené národy už podle něj nemohou dál jen nečinně přihlížet. Syrská vláda prý vyslala nové vojenské posily proti opozičním bojovníkům. Přitom se zavázala, že do 10. dubna vojáky a techniku z měst stáhne. Dnes boje pokračují především v jižní provincii Dará. Armáda podle opozice zvolila taktiku spálených domů. Tři mrtví jsou hlášeni ze severu Sýrie. Do země zmítané boji do 48 hodin vyrazí skupina zástupců OSN, aby připravila vyslání širšího týmu pozorovatelů. Prezidentův strýc Rifát Asad, který má sám mocenské ambice a v osmdesátých letech se pokusil svrhnout bratra Háfize, se domnívá, že Bašár Asad se „nemůže u moci udržet už dlouho, protože násilí v ulicích je příliš“.

Do Dará míří ředitel Mezinárodního výboru Červeného kříže Jakob Kellenberger, který chce za své dvoudenní návštěvy dojednat rozšíření prostoru pro humanitární pomoc civilistům. Jeho organizace spolu s místním Červeným půlměsícem hodlá vládu přimět k dodržování pravidelného dvouhodinového klidu, aby mohly humanitární týmy evakuovat raněné a zásobit civilisty. Dnes mají Kellenbergera přijmout ministr zahraničí a vnitra Valíd Mualim a Muhammad Ibráhím Šaar.
   
Zmocněnec pro Sýrii Kofi Annan včera oznámil, že syrská vláda přistoupila na to, že začne stahovat vojsko a techniku a že toto vojenské „odpoutání“ bude ukončeno do 10. dubna. Plán předpokládá zastavení postupu armády a používání těžké vojenské techniky a posléze stažení z obydlených oblastí. Opozice pak má své operace ukončit do 48 hodin po ultimátu platném pro armádu. 

Rifát Asad, strýc syrského prezidenta: 

„Problémy teď jsou ve všech částech Sýrie, před násilím není kam utéct, myslím, že u moci nemůže (Bašár Asad) zůstat.“ 

Nad dodržením příměří mají bdít noví pozorovatelé

Do Sýrie mají být vysláni další pozorovatelé. Nastane tak ale až po přijetí rezoluce v Radě bezpečnosti OSN a také až skončí násilnosti. Patnáctičlenná RB OSN předběžně s novou pozorovatelskou misí souhlasila. Mise, kterou do Sýrie loni vyslala LAS, skončila neúspěchem. Pozorovatelé pak byli staženi. Monitorovací tým bude mít za úkol dohlédnout na dodržení příměří, o které Annan usiluje. Mohlo by v něm být až 250 neozbrojených lidí.

Boje v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Svědci ale ráno viděli vjíždět do Dáilu v Dará autobusy s vojáky. Situace je tam napjatá od pondělka, vojáci prý spálili 14 domů, zatýkají, ničí sklady s potravinami a vyhazují těsto z pekáren. Elektrický proud je vypnutý 15 hodin denně. V Idlibu na severu země dnes přišli o život dva civilisté a voják. Vojsko i tam vypaluje domy a používá kulomety a granáty. Vojenské autobusy dnes viděli lidé vjíždět také do Zabadání.

Boje v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Na iráckého premiéra se sype kritika

Saúdskoarabský a katarský tisk dnes ostře kritizoval iráckého premiéra Núrího Málikího za podporu režimu v Damašku. Autoři komentářů vyzývají arabské země k bojkotu irácké vlády. „Všechny, kdo podporují tyrana v Damašku, je třeba potrestat. Prvním z nich je Málikího vláda. Země Perského zálivu musejí začít Málikího a jeho vládu bojkotovat, aby se neobjevil nový Saddám Husajn nebo další Bašár Asad,“ napsal komentátor saúdskoarabského listu Aš-Šark al-Avsat.