Jak vyskočit z převracejícího se auta a jak předjet starce na kole?

Peking – Při řízení v Číně musí být zřejmě člověk připravený skutečně na všechno. Svědčí o tom písemné testy, které skládají žadatelé o řidičský průkaz. Testy se ptají třeba na to, kudy vyskočit z převracejícího se auta nebo jak se dostat z vozidla, které se potápí. O testech čínských řidičů píše deník The Washington Post.

Řidič v Číně musí vědět, jak si za každé situace zachránit život. Testy na řidičský průkaz se proto třeba ptají: Když se vaše auto náhle začne potápět, jak nejsnáze uniknete? Otevřete rychle dveře a vyskočíte? Zůstanete uvnitř a pokusíte se přivolat pomoc? Nebo vyrazíte nohama přední sklo?   

Test zahrnuje nejen značky a ruční pokyny strážníků, ale také třeba dotaz na to, jak správně odnést zraněnou osobu v kómatu (bočně, hlavou dolů), jak zastavit krvácení z tepny nebo jak uhasit hořícího pasažéra. S tím vším se totiž účastník silničního provozu na ucpaných a často smrtelně nebezpečných čínských silnicích může podle všeho velmi snadno setkat. 

Řidičská zkouška také připomíná budoucím řidičům, že nebudou na vozovce sami. Otázky se tak týkají i „předjíždění starce na bicyklu“, „kráčejícího slepce“ či „opilého chodce“. Adept na řidiče musí také vědět, jakým způsobem se zachovat při setkání se stádem ovcí („jeďte pomalu a vozidlem manévrujte tak, abyste stádo opatrně odehnali“). 

V poslední době počet automobilů na čínských silnicích raketově vzrostl. Podle oficiálních statistik bylo ke konci roku 2011 v Číně 106 milionů osobních automobilů. Více než 235 milionů Číňanů má řidičský průkaz. Jen za loňský rok přišlo i život při dopravních nehodách v Číně přes 62 tisíc lidí.