Bezpilotní letouny USA mají létat dál - na jaderný pohon

Washington - Američané plánují vývoj bezpilotních letounů s jaderným pohonem, který by výrazně prodloužil jejich dolet. Na základě zprávy laboratoře Sandia, která se zaměřuje na jaderný výzkum, to uvedl deník The Guardian. Nová generace strojů by v budoucnosti mohla nad odlehlými kouty světa operovat celé měsíce bez nutnosti doplňovat palivo. Stávající technika dokáže ve vzduchu vydržet maximálně několik desítek hodin.

Výzkum takzvaných „vysoce vytrvalostních technologií“ by měl vyřešit některé problémy spojené s bezpilotními letouny.

Američtí vědci vypracovali plány pro novou generaci bezpilotních letounů na jaderný pohon schopných letu do vzdálených oblastí světa. Na plánech mají zásluhy Národní laboratoře Sandia, agentura pro jaderný výzkum a vývoj americké vlády a dodavatel Northrop Grumman.

„Bezpilotní letouny jsou mnohem méně bezpečné než ostatní letadla a často mají nehody. Existuje přitom tlak v tomto odvětví ke zvýšení využití bezpilotních letounů,“ poznamenal Chris Coles z Drone Wars v Británii.

Bezpilotní letoun
Zdroj: ČT24

Idea letounu poháněného jádrem vznikla už v padesátých letech

Tým Sandia-Northrop Grumman se před upřednostněním jaderného řešení zaměřil na mnoho různých napájecích systémů pro velké a střední bezpilotní letouny. Northrop Grumman je přitom znám, že nechal patentovat bezpilotní letoun vybavený jaderným reaktorem s využitím helia již v roce 1986 a už dříve pracoval na jaderných projektech s laboratořemi amerických leteckých sil. Plány na letadla poháněná jádrem jsou známy už od roku 1950.

Výzkumný tým zjistil, že jaderné bezpilotní letouny jsou schopny v porovnání s ostatními technologiemi poskytnout mnohem více času ke sledování zpravodajských informací a také snížit značné náklady na podpůrné systémy - eliminuje například potřebu základen a palivových zásob na odlehlých a často i nepřátelských územích.