Bývalý student zřejmě vraždil pro nedostatek respektu

Oakland - Bývalý student, který včera na soukromé vysoké škole v Oaklandu v Kalifornii postřílel sedm lidí a další tři zranil, se údajně chtěl mstít pracovníkům školy i bývalým studentům za to, že s ním špatně zacházeli a dostatečně ho nerespektovali. Původně šel po jedné z vedoucích instituce, jelikož ta se ale na místě nenacházela, začal chodit po třídách a střílet na studenty i učitele. Třiačtyřicetiletý One Goh je korejského původu.

Podle policie přišel útočník do školy a snažil se najít jednu z žen ve vedení instituce. Když se dozvěděl, že žena v budově není, začal procházet z místnosti do místnosti a střílet po přítomných studentech a učitelích. Pět lidí na místě zabil, další dva podlehli zraněním po převozu do nemocnice. „Podezřelý byl nespokojený s vedením školy. Když do školy docházel, tak měl neshody i s ostatními studenty, kteří s ním údajně špatně zacházeli a nerespektovali ho,“ uvedl oaklandský policejní velitel Howard Jordan. Podle něj útočník přišel do školy s promyšleným plánem zabíjet a do značné míry ho naplnil.

Podle listu Oakland Tribune policisté muže zadrželi asi hodinu po incidentu na parkovišti u zhruba osm kilometrů vzdáleného nákupního střediska v nedaleké Alamedě. Předtím vešel do samoobsluhy a řekl, že právě zastřelil několik lidí, uvedla televize KTVU. Střelec je přitom bývalý student a ve škole navštěvoval kurzy pro ošetřovatele.

Střelba v Oaklandu
Zdroj: ČTK/AP/Noah Berger

Policie si víc jak hodinu myslela, že je útočník v budově

Policie zaznamenala první tísňové volání informující o krvácející ženě kolem 10:33 místního času. Pak ze školy přicházely další telefonáty a první policista na místě našel jednu z postřelených obětí. Když dorazili další policisté, vytvořili kolem školy ochranný pás v domnění, že střelec je stále uvnitř. „Uvnitř budovy zůstaly možné oběti, navíc uvězněné za zamčenými dveřmi, které policisté nemohli otevřít,“ popisoval Jordan chaotičnost situace. Těžkooděnci, kteří vnikli do školy, se údajně ještě hodinu domnívali, že podezřelý je stále uvnitř.

Oakland Tribune s odvoláním na příbuzné jedné ze zraněných obětí uvedl, že podezřelý muž se ve škole objevil po několika měsících. Své bývalé spolužáky prý vyzval, aby se postavili ke zdi, načež vytasil zbraň. „Lidé začali utíkat a on začal střílet,“ řekl Gurpreet Sahota, jehož švagrovou střela zasáhla do paže.

Tashi Wangchuk, jehož manželka na školu chodila a byla svědkem pondělních událostí, řekl, že podle policie muž nejdřív zasáhl jednu ženu u tabule a pak střílel v různých třídách. Jeho žena prý svou učebnu zevnitř zamkla a zhasla světla. Střelec prý bouchal na dveře, pak začal střílet a odešel. Prostřelil sklo ve dveřích, ale nikoho nezranil. „Je to hrdinka,“ prohlásil Wangchuk o své ženě.

Oaklandská škola se zaměřuje hlavně na korejské studenty a poskytuje i kurzy teologie, hudby a asijské medicíny. Snaží se však studentům vštěpovat křesťanské hodnoty. Pondělní událost byla nejtragičtější školní střelbou v USA od masakru z roku 2007, kdy student pocházející rovněž z Jižní Koreje na Virginském polytechnickém institutu v Blacksburgu zastřelil 32 lidí a pak sám sebe.