Jak „chutná“ Severní Korea? Přesvědčit se můžete v Amsterdamu

Amsterdam - Severní Korea nastavuje vlídnější tvář. Komunistický režim totiž povolil na Západě první restauraci s tradičními severokorejskými pokrmy. Před měsícem ji otevřeli dva Holanďané v Amsterdamu. S kuchaři a číšníky ovšem komunismus neproberete, cenzura platí i tady v Evropě. Provoz restaurací má i svou stinnou stránku - ročně z něj severokorejský režim získá desítky milionů dolarů.

Komunistický režim chce své národní restaurace exportovat do světa. Nejvíc je jich v Číně, další právě vznikla v nizozemském Amsterdamu. Jak chutná tamní kuchyně, ví na světě málokdo. „Nemůžete jen říct, že v Severní Koreji je špatný režim a dál nic. Věříme, že můžeme něco udělat bez toho, že bychom se zaměřili na politický systém. Naším cílem je udělat něco pro lidi. Lidé jsou všude stejní, ale Severokorejci musí v té zemi žít,“ prohlásil Remco Van Daal, vlastník Pchjongjangské restaurace.

Severokorejská kuchyně - hodně masa, které ale v zemi chybí

Řetězec restaurací Pchjongjang má základnu v čínském Pekingu, proniká ale i na Blízký východ a nyní i do Evropy. V pobočce v Amsterdamu zatím pracuje devět Severokorejců. Jejich nejčastějšími hosty jsou kromě zvědavých Holanďanů Jihokorejci. „Naše kuchyně se od té jejich moc neliší. Přece jen ale u nás obsahuje hodně masa, které ovšem v Severní Koreji moc nemají,“ konstatoval Paul Rigter, Nizozemec jihokorejského původu.

Jídlo v severokorejské restauraci
Zdroj: ČT24

Remco Breuker, profesor na Univerzitě pro korejská studia v Leidenu:

„Je to rozpor. Lidé v Severní Koreji umírají hlady, podvýživa je obrovský problém, ale my tady máme jejich luxusní restauraci. Přesto si myslím, že je lepší, když spolu budeme mluvit aspoň takto než vůbec.“

Pro severokorejské číšnice a kuchaře platí cenzura i v Nizozemsku. Rozhovor na kameru všichni odmítli. Večeře v amsterdamské restauraci vyjde asi na 80 eur. Lidé v KLDR si vydělají za měsíc mnohem míň a mnozí hladoví. Kritici se proto ptají, kdo vlastně na restauracích v zahraničí vydělává.

Severokorejská kuchyně (zdroj: ČT24)

Jihokorejská média odhadují, že provoz asi osmdesáti severokorejských restaurací v zahraničí přináší režimu v Pchjongjangu ročně desítky milionů dolarů. Majitel restaurace v Amsterodamu ale odmítá, že by ho nějak podporoval. Severokorejské zaměstnance platí v eurech a daně za ně odvádí v Nizozemsku.