V Texasu řádila tornáda, letiště Dallas-Fort Worth muselo být uzavřeno

Dallas - Série tornád, která zasáhla souměstí Dallas-Fort Worth a severovýchod amerického státu Texas, za sebou zanechala spoušť a chaos. Živly přerušily provoz na místním mezinárodním letišti, způsobily rozsáhlé škody a vyžádaly si nejméně 17 raněných, z toho tři těžce.

Místní televize přinesly záběry nákladních vozů, které živel vynesl z parkoviště několik desítek metrů do vzduchu. Kvůli tornádu byl zastaven provoz na místním mezinárodním letišti, které je osmé nejrušnější na světě. Společnost American Airlines, která má na tomto letišti svou hlavní základnu, zrušila na 400 letů. Přes 110 letadel poškodily kroupy, které dosahovaly velikosti až baseballového míče.
   
Zatím nejsou zprávy o obětech na životech. Podle policie bylo sedm lidí zraněno v Arlingtonu u Dallasu. Jeden člověk, na kterého spadl strom, je v kritickém stavu. Jednou z nejhůře postižených oblastí je jižní předměstí Dallasu, Lancaster, kde tornáda poškodila na 300 domů. Zraněno tu bylo deset lidí, z toho dva těžce, uvedla policie.

Následky tornáda v Dallasu
Zdroj: ČTK/AP/KDFW-TV

Dallas-Fort Worth je čtvrtou nejlidnatější městskou aglomerací v USA a žije zde 6,3 milionu lidí. Podle místních úřadů je ohromující, že nikdo nebyl zabit vzhledem k síle větru a hustotě osídlení. „Vyhnuli jsme se úderu… je to opravdu zázrak,“ řekl dallaský starosta Mike
Rawlings. V Arlingtonu minulo tornádo místní základní školu plnou žáků o necelých 200
metrů.
   
Období tornád začalo letos v Americe dříve než obvykle. Tornáda si již vyžádala na jihu a na středozápadě země již 57 obětí. Odborníci se obávají, že by se mohla opakovat situace z loňska, kdy při tornádech zahynulo na 550 lidí, tedy nejvíc za skoro 100 let.