Stránky al-Káidy se po útoku hackerů zatím nevzpamatovaly

Washington - Teroristé z al-Káidy mají nyní útrum se šířením svých „spásných“ myšlenek. Hlavní internetové stránky využívané touto teroristickou sítí jsou již více než týden němé. Výpadek je s největší pravděpodobností dílem hackerů. To si alespoň myslí američtí analytici.

„Všechny v zásadě klekly po 23. březnu,“ řekl Aaron Zelin z Brandeisovy univerzity. Výpadek podle něj zasáhl několik online fór včetně dvou „vlajkových“ serverů al-Fida a Shamukh al-Islam. „Tato fóra potvrzují pravost poselství al-Káidy, a tudíž jsou velmi významná,“ dodal Zelin, který o extremistických islamistických serverech píše na stránce jihadology.net.

K výpadku, který nesl všechny známky hackerského útoku, se nikdo nepřihlásil. Zmíněná fóra přitom obvykle zveřejňují upozornění, pokud sama dočasně přerušují provoz.

Hacker
Zdroj: ČT24

Američtí oficiální činitelé míní, že al-Káida je systematicky oslabována od teroristických útoků z 11. září 2001 a provoz na online fórech této skupiny v posledních letech poklesl. Snížil se také jejich počet ze 13 v roce 2008 na ne víc než sedm fungujících před nynějším výpadkem, dodal Zelin.