Na obřím frankfurtském letišti platí zákaz nočních letů

Berlín - Přeprava zboží po Evropě se mírně zkomplikuje, a to především Němcům. Spolkový správní soud v Lipsku totiž dnes potvrdil zákaz nočních letů na největším německém letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. Letadla tam kvůli hluku musí zůstat na zemi od 23:00 do 05:00. Německá letecká doprava očekává kvůli verdiktu ztráty a obává se rozšíření podobných zákazů na další letiště v zemi. Osobní leteckou dopravu v Česku rozhodnutí neovlivní.

Možnost vzlétat a přistávat ve Frankfurtu v noci využívaly převážně nákladní aerolinky, které tak zákaz postihne nejvíc. Už během platnosti prozatímního opatření podle nich klesl objem přepraveného zboží měsíčně o 8,4 procenta.

Leteckou dopravu v Německu čekají notné ztráty

Aerolinky spolu s provozovatelem letiště Fraport už předem varovaly, že definitivní zákaz bude znamenat ztráty pracovních míst a miliard eur v německé letecké dopravě. Klíčový přepravce Lufthansa Cargo sice oznámil, že bude frankfurtské letiště využívat dál, chystá se ale výrazně snížit plánované investice ve výši přes miliardu eur. „Mám obavu, že i letiště Kolín nad Rýnem/Bonn nebo v Lipsku by mohla brzy v noci stát,“ řekl deníku Handelsblatt šéf letecké nákladní společnosti Aviainform Dirk Steiger.

Osobní leteckou dopravu mezi pražským ruzyňským letištěm a Frankfurtem zákaz nikterak neovlivní. Platný letový řád na stránkách Letiště Praha s časovým omezením vzletů a přistání ve Frankfurtu počítá, spoje všech aerolinek se s rezervou do vyměřeného limitu pro provoz letiště vejdou. Na přímých pravidelných linkách mezi oběma městy létají České aerolinie a Lufthansa.

Frankfurtské letiště
Zdroj: ČT24/ISIFA

Lipský soud uznal platnost předběžného zákazu, který loni v říjnu nařídil Správní soudní dvůr spolkové země Hesensko, kde jeden z nejrušnějších evropských vzdušných přístavů leží. Hesenská vláda se ale proti jeho verdiktu odvolala ke Spolkovému správnímu soudu, který byl poslední instancí.

Lidem vadil hlavně hluk

Zakázání nočních letů na frankfurtském letišti požadovali obyvatelé okolních obcí kvůli vysokému hluku, a to i přesto, že Fraport v souvislosti s otevřením čtvrté startovací dráhy omezil maximální počet nočních letů na sedmnáct.

Letiště ve Frankfurtu je třetím největším evropským vzdušným přístavem. Podle aktuálních údajů odbaví týdně 4 630 osobních letů do 304 destinací ve 108 zemích včetně Česka. K tomu připadá dalších 235 letů na nákladní spoje. Letištěm loni prošlo 56,44 milionu cestujících. Se zprovozněním čtvrté ranveje plánuje jeho provozovatel téměř zdvojnásobit počet odbavených letů i pasažérů, jejichž množství by mělo stoupnout na 90 milionů za rok. Na frankfurtském letišti pracuje více než 70 tisíc lidí.

Vydáno pod