Vláda Východního Timoru zlegalizovala kohoutí zápasy

Dili - Ve Východním Timoru se znovu debatuje o kohoutích zápasech. Populární krvavý sport je příležitostí k hazardu, a vláda proto nedávno zavedla pro sázkaře pravidla. Milovníci této zábavy ale usilují o to, aby ji úřady začaly podporovat. A to jako tradici, která přiláká turisty, ministerstvo jim začalo naslouchat. Ochránci zvířat jsou naopak v šoku.

Při kohoutích zápasech vítězí ten, který údery zobáku a ostruh soka dostatečně poraní, nebo dokonce zabije. Pro přihlížející je to poutavá podívaná, kolem které se točí hodně peněz. Úřady přitom odmítají výtky ochránců přírody, že jde o samoúčelné týrání. „Kohoutí zápasy známé jako 'manufutu' jsou pradávnou tradiční hrou. Před stovkami let se bojovalo mezi městskými čtvrtěmi. Vláda proto kohoutí zápasy pokládá za jednu z tradic,“ podotkl ředitel inspekce her Miguel Lobato.

Ačkoliv vyspělý svět krvavé sporty zavrhuje, kohoutí zápasy jsou i v některých francouzských regionech, kde mají podobný status tradice. Ve španělské Andalusii a na Kanárských ostrovech také nechybí. Východotimorská vláda kohoutí zápasy výslovně legalizovala a uvažuje o jejich budoucnosti. „Vláda chystá výstavbu  infrastruktury pro kohoutí zápasy, a tu by spravoval jednotlivec nebo organizační výbor,“ dodal Lobato.

Bojový kohout se musí krmit speciální výživou 

Majitel deseti bojových kohoutů věnuje svým zvířatům veškerý volný čas. Aby mu kohout vydělal statisíce dolarů, musí mít mimořádnou sílu a vytrvalost. Majitelé nešetří na výživových doplňcích s vitamíny a minerály. „Tohle není moje zaměstnání, na tomhle nezbohatnu. Je to jenom koníček pro radost,“ vyjádřil se majitel bojových kohoutů Bernardo Soares.

V aréně v hlavním městě Dili proběhne za den až 50 soubojů. Jednotlivé sázky přitom šplhají až k tisícovce amerických dolarů. Vrozený instinkt útočit na samce stejného druhu diváky nepřestává fascinovat, a tak je tu plno. Sport na Východním Timoru zde má i oporu v zákoně, budoucnost má tedy zajištěnou.

Boj o kohoutí zápasy (zdroj: ČT24)
Vydáno pod