Turecko soudí vůdce puče z roku 1980

Ankara - V turecké Ankaře začal ostře sledovaný soud s posledními dvěma žijícími vůdci vojenského puče z roku 1980. Bývalým generálům hrozí doživotí. Zodpovídat se mají i z potlačování politických svobod, poprav, mučení a mizení lidí. Jde o první proces, ve kterém kvůli svržení civilní vlády figurují nejvyšší představitelé někdejší turecké vlády. Po převratu bylo popraveno padesát lidí, další byli mučeni nebo skončili ve vězení.

Víc než tři desítky let po převratu připomínají fotky obětí krvavé převzetí moci. Nápisy na transparentech sice říkají, že soud se dvěma generály není dost, před pár roky by ale byl podobný proces nepředstavitelný. Dnes ukazuje, že kdysi mocná armáda přišla o vliv.

Před soudní budovou se dnes sešly stovky demonstrantů včetně mnoha stoupenců jak levice, tak pravice. „Dvanáctého září 1980 mučili mého otce i manžela. Tu tragédii jsme prožívali s nimi. Dnes žádáme, abychom byli připuštěni jako svědci obžaloby a aby bylo naše svědectví brané v potaz,“ prohlásila demonstrantka Merjem Gunesová.

Turecko soudí vůdce puče z roku 1980 (zdroj: ČT24)

Pozornost se soustředí hlavně na čtyřiadevadesátiletého Kenana Evrena, bývalého vůdce vojenské junty, která po osmdesátém roce převzala moc. Ještě před dvěma lety ho chránila imunita. Teď se má zodpovídat za převrat, po kterém skončilo ve věznicích přes půl milionu lidí, pět desítek bylo popraveno a stovky za mřížemi zemřely.

Elmas Dumanová, oběť vojenského převratu:

„Vtrhli do našich domů. Zavřeli nás do vazby bez jakéhokoli důvodu. Mučili nás. Přišli jsme sem, abychom se přidali k obžalobě. Podepisujeme petice a chceme, aby byli všichni souzeni.“

Vzhledem ke svému věku jsou oba obvinění již chatrného zdraví. Jsou v nemocnici a k dnešnímu jednání soudu se nedostavili. Hrozí jim doživotní vězení. „Tento případ je milníkem pro tureckou demokracii,“ řekl dnes v televizi poslanec za vládnoucí umírněně proislámskou Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP) Selçuk Özdag. „Je to výsledek politické vůle vlády,“ dodal Özdag.

Vězení zřejmě stejně obviněné nečeká

Evren, ani druhý ze souzených generálů Tahsin Şahinkaya, kterému je 86 let a byl v té
době velitelem letectva, kvůli chatrnému zdraví a vysokému věku nejspíš do vězení nepůjdou, ani kdyby byli odsouzeni. „Jako spolužalující strana budeme tento případ pozorně sledovat a doufám, že výsledek bude ku prospěchu našeho lidu a demokracie,“ konstatoval turecký premiér Erdogan.

Oběti puče z roku 1980
Zdroj: ČT24

Proces je také vnímán jako ukázka toho, kam se vychýlily mocenské misky vah. Turecká armáda se vždy považovala za strážce sekulárního státu a hradbu islámsky orientovaným civilním vládám. Kvůli tomu také hájila trojici krvavých převratů, které země od šedesátého roku zažila.

Trestní stíhání obou někdejších pohlavárů umožnily až ústavní dodatky o zrušení jejich doživotní imunity schválené loni v referendu. K procesu se jako žalující strany chtějí připojit vláda, parlament, některé politické strany i stovky nevládních organizací a občanů.

Ve dnech po převratu bylo zadrženo na 650 tisíc lidí a zhruba 230 tisíc jich bylo posláno před vojenské soudy. Zhruba 300 politických vězňů zemřelo ve vězení, z nich 171 na následky trýznění. Režim popravil 49 lidí včetně 17letého Erdala Erena, jehož oběšení kvůli údajnému zabití vojáka otřáslo Tureckem.