Případ ukradeného dítěte za Frankova režimu u soudu

Madrid - Ve Španělsku padlo první obvinění v případu takzvaných ukradených dětí. K jejich odcizení docházelo od nástupu generála Franka k moci. Děti se prodávaly do politicky vhodných katolických rodin. Poprvé je takový případ u soudu. Podle matky měla dnes osmdesátiletá jeptiška ukrást v osmdesátých letech za režimu generála Franka její dítě. Dceři odmalička tvrdili, že ji matka opustila.

Třicet let schovávala dečku a dudlík své dcery v naději, že se jí jednou vrátí. Teď má Maria Luisa Torresová ztracené dítě zpět. A Španělsko zná jméno první obviněné ve skandálu ukradených dětí. Je jí jeptiška, která jí měla dítě odebrat. 

K podobným praktikám přitom docházelo během frankismu běžně.  Dekret z roku 1940 umožňoval, aby za Frankova režimu byly děti z vlastních rodin kvůli lepší morální výchově umístěny do náhradních, politicky vyhovujících rodin. Odhaduje se, že takových dětí bylo až 30 tisíc. 

Rozmohl se tehdy obrovský obchod s dětmi. Lékaři a soukromé kliniky téměř bez kontroly předávali děti do cizích rodin, falšovali přitom jejich dokumenty, a tak se dnes vlastně ani přesně neví, kolik dětí bylo takto postihnuto.

Kauza ukradených dětí za Francova režimu (zdroj: ČT24)