Exploze vyřadily z provozu ropovod v Turecku

Ankara - Výbuch na východě Turecka dočasně vyřadil z provozu ropovod, kterým do země proudí ropa z Iráku. Podle nejmenovaného zdroje z bezpečnostních sil u potrubí došlo ke třem téměř stejně načasovaným explozím. Nikdo podle všeho nebyl zraněn. K odpovědnosti za exploze se přihlásili kurdští separatisté.

Ke třem explozím na třech různých místech došlo v okolí města Idil v provincii Şirnak, která hraničí s Irákem. Ropovod vede z iráckého Kirkúku do tureckého přístavu Ceyhan a proudí jím čtvrtina ropy, kterou Irák vyváží. Má kapacitu 1,6 milionu barelů denně, obvykle jím protéká 500 tisíc barelů ropy denně. Vývoz ropy z Ceyhanu dnešní útok kurdských separatistů neohrozil, protože tam byly dostatečné zásoby této suroviny. Oheň se už hasičům podařilo zlikvidovat

Strana kurdských pracujících (PKK) uvedla, že za výbuchy stojí její bojovníci. Sabotážní akce kurdských separatistů namířené proti ropovodům a plynovodům vedoucím do Turecka z Íránu a Iráku jsou poměrně běžné. PKK svůj ozbrojený boj proti tureckému státu zahájila před téměř třiceti lety. Od té doby zahynulo při násilnostech na 45 000 lidí. Kurdská menšina tvoří zhruba 20 procent obyvatel Turecka, PKK chce na východě země vyhlásit vlastní stát.