Další napadení ruské novinářky. Kritizovala porušování lidských práv

Moskva – V Rusku došlo k dalšímu útoku na novináře kritizujícího nešvary vlády Vladimira Putina. V noci na dnešek neznámí pachatelé na východním předměstí Moskvy surově zbili redaktorku opozičního listu Novaja gazeta Jelenu Milašinovou. Redaktorce ukradli peníze a notebook, vyrazili jí zuby a napadli ji pěstmi a dřevěnou tyčí. Přivolaná policie podle novinářky dorazila na místo útoku pozdě.

Milašinová v minulosti publikovala sérii investigativních článků o porušování lidských práv na severním Kavkazu. Stejnou problematikou se zabývala i její někdejší redakční kolegyně Anna Politkovská, kterou v roce 2006 v Moskvě zavraždili. Šest let po zločinu zůstává nejasné, kdo si ho objednal.

Podle redakce listu Novaja gazeta je pravděpodobné, že ani tentokrát policie útočníky nedopadne. Stejný názor má i předsedkyně Moskevské helsinské skupiny Ljudmila Alexejevová. „Pachatele nenajdou,“ řekla rozhlasové stanici Echo Moskvy. „Naše země se tím už proslavila, jsme na čele žebříčku států nebezpečných pro novináře. Válka nebyla vyhlášena, ale oběťmi jsou ochránci lidských práv, novináři a advokáti,“ uvedla.

Novaja gazeta vychází obden a její obsah je velmi kritický vůči nynější ruské vládě. Mezi majiteli listu jsou miliardář Alexandr Lebeděv a poslední sovětský prezident Michail Gorbačov.