Egyptská turistika se pomalu nadechuje

Káhira - Rok po arabském jaru a nepokojích v Káhiře se egyptská turistika znovu zvolna nadechuje. Podle tamních hoteliérů už je možné v egyptských letoviscích pozorovat oproti loňskému roku nárůst počtu zahraničních turistů. Právě loňská revoluce turistický ruch v zemi srazila až o 70 procent.

V prvních měsících nepokojů nepomáhalo ani to, že z jejich centra v Káhiře je to na jih Sinaje, jedné z nejvyhledávanějších destinací, přes 400 kilometrů. Loňská sezona patřila k nejčernějším v historii a cenu musely snížit i ty nejluxusnější hotely. „V roce 2011 obsazenost hotelu klesla na třicet až pětatřicet procent,“ vysvětlil důvody pro zlevňování pobytů ředitel luxusního hotelu v Dahabu Šeríf Mahgúb.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Paradoxně se v současnosti na pobřeží staví další a další hotely. Spletitá byrokracie bývalého režimu totiž novostavbám bránila. Současné mezivládí pootevřelo možnost lidem, kteří jiný příjem než turistiku nemají.

Egyptská vlajka
Zdroj: ČT24

Důsledky nepokojů se ovšem nepromítly jen do hoteliérství, ale i do všech ostatních služeb souvisejících s typickými egyptskými turistickými atrakcemi. „Před revolucí sem chodilo deset až dvanáct tisíc lidí denně. Teď jich je něco mezi mezi dvěma a dvěma a půl tisíci,“ konstatoval ředitel Egyptského archeologického muzea Mahmúd al-Hawádí.