Američané poslali japonskou bludnou loď ke dnu

Washington - Americká pobřežní stráž poslala ke dnu opuštěnou japonskou rybářskou loď. Ta plula Tichomořím od loňského tsunami a blížila se k břehům Aljašky. Neosvětlené plavidlo unášené vlnami přitom představovalo nebezpečí pro ostatní lodě v oceánu.

Loď, které se přezdívalo loď duchů, se utrhla z přístavu při loňském devítistupňovém zemětřesení v Japonsku a následné vlně tsunami. Celý rok se udržela na moři. Proudy ji zanesly až k břehům Britské Kolumbie, kde ji před čtrnácti dny objevila pobřežní hlídka. Vlny ji začaly unášet k břehům Aljašky a Kanady. Pak začala budit obavy, a tak americká pobřežní stráž vyslala na místo vlastní loď na obhlídku.

Opuštěná rybářská loď v Tichomoří
Zdroj: Mark Thiessen/AP Photo

„Pokud budou zjištění uspokojující, posádka se pokusí plavidlo Rjú-Un Maru potopit za pomoci kanonu s ráží 25 milimetrů, který je na palubě naší šalupy,“ podotkl důstojník americké pobřežní hlídky CNN Kip Wadlow. Padesát metrů dlouhá zrezivělá loď sice vypadala stabilně, nebyla ale osvětlená a neměla funkční komunikační zařízení. A tak se musela pototpit. 

Loď Rjú-Un Maru sloužila pro lov kalamár. V době, kdy na severovýchod Japonska udeřila obří vlna, byla zakotvena v přístavu Hačinohe. Vlna, která zabila desetitisíce lidí, pak s sebou stáhla do moře odhadem až 25 milionů tun trosek, mezi nimi i auta a části domů. Ty stejně jako teď loď duchů leží na dně oceánu.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)