Kaddáfího syn byl v libyjské věznici napadán

Haag - Sajf Islám Kaddáfí, syn bývalého diktátora Muammara Kaddáfího, kterého Mezinárodní trestní soud (ICC) viní ze zločinů proti lidskosti, byl v libyjské vazební věznici fyzicky napadán. Oznámil to představitel mezinárodního tribunálu, jenž ve středu Libyi podruhé požádal, aby Sajfa Isláma vydala. Loni na něj haagský tribunál vydal mezinárodní zatykač.

Sajf Islám Kaddáfí „byl tělesně napadán“, uvedl zástupce úřadu ICC, který je pověřen zajišťováním práv obhajoby. Libyjské milice prý Sajfa Isláma drželi v takřka úplné izolaci, navštěvovat ho mohli pouze libyjští činitelé. Podle právníků ICC citovaných serverem BBC byl druhorozený syn svrženého libyjského diktátora ve vazbě bit.

Kaddáfí junior před ICC čelí obvinění ze zločinů proti lidskosti spáchaných údajně od loňského 15. února během potlačování povstání, které přešlo v ozbrojený konflikt. Zadržen byl 19. listopadu povstalci, kteří ho převezli do vazby v libyjském městě Zintán asi 180 kilometrů jižně od Tripolisu.

Sajf Islám Kaddáfí
Zdroj: ČT24/AP Photo

Přechodná národní rada, která po Kaddáfího svržení v srpnu Libyi vládne, v listopadu informovala ICC, že by si přála soudit Sajfa Isláma v Libyi. Tripolis tvrdí, že buduje zvláštní soud, před kterým by měl prominentní podezřelý stanout. Haagský soud ale uvádí, že Libyjci mají povinnost s ním spolupracovat, a žádá Sajfovo vydání.

Kaddáfímu hrozí v Tripolisu trest smrti

Libyi od skončení občanské války v říjnu provázejí násilnosti a boje kmenů a povstaleckých skupin, zatímco centrální vláda se snaží upevnit svou moc. Příznivci Sajfa Isláma se obávají, že soud s ním by v případě konání v jeho vlasti nemusel být spravedlivý. Kdyby stanul před libyjským soudem, hrozil by Sajfu Islámovi zřejmě trest smrti. ICC má možnost uložit nejvýše trest doživotí.