Silná vichřice zabila v Argentině 14 lidí

Nejméně 14 lidí zemřelo v Argentině při silné bouři. Dalších více než 20 osob bylo zraněno. Většina mrtvých je v provincii Buenos Aires, kde rychlost větru přesahovala 100 kilometrů v hodině. V metropoli zůstalo několik čtvrtí bez dodávek elektřiny. Řadu ulic ve městě zablokovaly spadlé stromy a trosky ze zničených domů.

Podle upřesnění městského radního Marii Vidala zahynul během silného krupobití a prudké vichřice jeden člověk pod zhroucenou zdí a tři další zabila stržená střecha. „Máme před sebou ohromný úkol napravit ty škody,“ uvedl Vidal v televizi Telefe. „Máme tu bezmála 110 spadlých stromů.“

Sedm dalších lidí přišlo o život v okolí Buenos Aires. Jednoho zabil elektrický proud, šest bylo pohřbeno pod zřícenými zdmi nebo strženými střechami. Bouře provázená větry o rychlosti přes sto kilometrů za hodinu strhávala vývěsní štíty a ničila auta. Padaly sloupy veřejného osvětlení a na řadě míst bylo zpřetrháno vedení.

V některých oblastech to vedlo k výpadku proudu. „Bylo to skutečně pekelné,“ řekl v televizi C5N ministr metropolitní vlády pro životní prostředí Diego Santilli. Noční bouře přišla po horkém dni s teplotami kolem 30 stupňů Celsia. Ty pak v důsledku studeného větru a krupobití prudce poklesly.