Vojákovi, který na facebooku kritizoval Obamu, hrozí vyhazov

Washington - Vojenská vyšetřovací komise doporučila americkému námořnictvu propustit vojáka, který na facebooku veřejně kritizoval prezidenta Baracka Obamu a na internetu vyvěšoval jeho upravené fotky. Gary Stein, kterému do regulérního konce služby zbývaly čtyři měsíce, může přijít o výsluhy.

Již od dob studené války americká armáda zakazuje svým přislušníkům, aby jakkoliv vyjadřovali své politické názory. Podle vnitřních pravidel vojáci nesmějí sponzorovat politické strany, účastnit se politických diskusí v televizi či v rozhlase ani mluvit na politických mítincích.

Gary Stein ovšem na nařízení nedbal a na facebooku vytvrořil stránku s názvem Armed Forces Tea Party. Konzervativní hnutí Tea Party dlouhodobě na amerického vůdce všemožně útočí. Člen námořnictva na sociální síť psal kritické komentáře o prezidentovi a zveřejňoval upravené fotografie, kdy například nasadil Obamovu hlavu na tělo osla. Za názory o bojích v Sýrii rovněž kritizoval ministra obrany Leona Panettu.

Voják může přijít o výsluhy

Vojenská vyšetřovací služba nakonec došla k závěru, že Stein tímto vnitřní předpisy porušil. Voják navíc ve své činnosti neustal, přestože ho k tomu jeho nadřízení již začátkem letošního března vyzývali.

Gary Stein
Zdroj: ČT24/AP Photo

Komise proto doporučila, aby byl Stein propuštěn a zbaven nároku na výsluhy, které by mu po skončení služby měly připadnout. U námořnictva přitom sloužil devět let a a za čtyři měsíce by měl odejít do civilu. „Jsem naprosto šokován tím, co se nyní děje. Neudělal jsem nic špateného, pouze jsem se řídil naší přísahou,“ prohlásil americký voják.

Stein se před komisí bránil tím, že by se na jeho příspěvky na facebooku měla vztahovat ústavou zaručená svoboda slova. Na facebookovém účtu zdůrazňoval, že zveřejněné názory jsou jeho vlastní a nevyjadřují mínění ozbrojených sil. „Budu bránit naší ústavu a nebudu poslouchat nezákonné příkazy,“ dodal.