Na Antarktidě zmizela ruská plachetnice

Moskva - Osmičlenná posádka ruské plachetnice se ztratila v oblasti Antarktidy. Cestou na ruskou základnu se přerušilo spojení s kontaktním týmem. Při posledním kontaktu kapitán mluvil o obavách z možného nárazu do ledovce. Čtyři ruští a čtyři ukrajinští pasažéři lodi Scorpius chtěli v rámci cesty okolo světa proplout v blízkosti obou pólů. Plavbu zahájili v září loňského roku.

„Můžeme říci, že jsme velmi, velmi znepokojeni,“ podotkla mluvčí expedice se základnou v Soči Anna Subbotinová s tím, že naposledy dostali od posádky e-mail v noci z pondělí na úterý. „Je to velmi zkušená posádka, která odmítne vyslat SOS, dokud nebude připravena se vzdát. Doufám, že to je důvod, proč nyní nekomunikují,“ dodala.

Narazila loď do ledovce?

Při posledním kontaktu kapitán lodi podle ní vyjadřoval obavy z možného nárazu do ledovce kvůli tomu, že plavidlo nacházející se v oblasti Jižních Shetland se pohybovalo v rychle mrznoucím moři a za silného větru o rychlosti zhruba 75 kilometrů za hodinu.

Skoro třicetimetrová plachetnice s čtyřmi ruskými a čtyřmi ukrajinskými členy posádky byla na cestě z ukrajinské základny Vernadskij na Antarktidě k ruské základně Bellinghausen. Na cestu kolem světa vyrazila 18. září a měla za cíl ji vykonat za 365 dní. Obeplout měla mimo jiné i oba zemské póly a dosáhnout rekordu i co do překonané vzdálenosti.