Asadovi stoupenci oslavili výročí vzniku strany Baas

Damašek - Syrský prezident Bašár Asad oslavuje. Jeho vládní strana Baas je na světě 65 let. V oblastech, které se proti vládě vzbouřily, se ale dál bojuje, a to s novou silou. Za dnešek je hlášeno nejméně 130 obětí. Do začátku stahování vojsk, se kterým počítá mírový plán, zbývají přitom pouhé tři dny. Generální tajemník OSN ostře odsoudil pokračující útoky na civilisty. Řekl, že termín příměří, který je 10. dubna, nemůže být záminkou pro další zabíjení. Podle povstalců armáda využívá zbývající čas a zintenzivnila útoky. Vláda rebely viní z téhož.

„Pan Ki-mun důrazně odsuzuje poslední eskalaci násilí,“ uvádí se v prohlášení Panova tiskového úřadu. „Odsuzuje útok syrských úřadů proti nevinným civilistům, včetně žen a dětí, navzdory slibům vlády Sýrie zastavit jakékoli používání těžkých zbraní v zalidněných centrech,“ uvádí se dále v komuniké.

Kofi Annan, zvláštní zmocněnec pro Sýrii:

„Násilí zjevně pořád pokračuje. Denně jsou hlášeny znepokojivé počty obětí a napadání. Vojenské operace v oblastech civilního osídlení nepřestaly.“ 

Jen páteční násilnosti si podle opozičních aktivistů vyžádaly životy nejméně 27 syrských vojáků, povstalců a civilistů. Sýrie se přitom v plánu vyjednaném OSN zavázala, že do 10. dubna zastaví používání těžkých zbraní a stáhne jednotky z měst.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

Syrské úřady jsou nadále plně odpovědné za závažné porušování lidských práv, uvádí se dále v prohlášení Panova úřadu.

Satelitní snímky Sýrie
Zdroj: ČTK/AP/U.S. Embassy Damascus via Facebook

Podle agentury Reuters mají Spojené státy k dispozici snímky ukazující, že syrské dělostřelectvo je nadále připraveno udeřit na obytné oblasti. Některé síly údajně byly pouze přemístěny z jednoho města do jiného.

Počet uprchlíků v Turecku od čtvrtka prudce vyskočil, o tři tisíce - na 24 tisíc. Proti proudu se vrací jen pár autobusů. „Jedeme tam pochovat mrtvé mučedníky, ne proto, že by tam zavládl klid a mír. Státní televize, ti lháři, říkají, že se vracíme do bezpečí. Budeme pokračovat v revoluci,“ prohlásil uprchlík Moaz Saíd Ali.

Boje v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Po odporu proti prezidentovi není ani vidu v hlavním městě Damašku. Veselice se koná na počest 65. výročí vládní strany Baas. „Přišli jsme potvrdit, že se stavíme za vedení strany Baas a za prezidenta Bašára Asada,“ konstatovala účastnice provládní manifestace. Režie je dokonalá, zástupy věrných ale nejsou na skoro dvoumilionovou metropoli nijak početné.

Vydáno pod