Češi ze Světla pro svět napravují Afričanům zrak

Kigali - Česká zdravotnická síť Světlo pro svět hlásí rekordní počet operací v nejchudších zemích Afriky. Zaměřuje se na poruchy zraku a s pomocí místních lékařů už za pět let pomohla ošetřit skoro 400 tisíc pacientů a provést víc než 30 tisíc úspěšných operací v Burkině Faso, Rwandě a Etiopii.

Světlo pro svět přináší naději do chudých částí světa - třeba do africké Burkiny Faso – jednoho z nejchudších států světa. Oční centrum ve městě Zorgho je jediné v celé zemi. Zájem je obrovský. „Jen díky zahraničním partnerům dokážeme zvládnout 14 tisíc vyšetření a na pět set operací ročně,“ řekl oční operatér Christophe Sano.

Oční operace ale Češi nepodporují jen v Burkině Faso. Působí i v Etiopii a Rwandě a za pět let existence napočítali 370 tisíc ošetřených pacientů a 35 tisíc očních operací. Všechno přes místní doktory a při minimálních nákladech. „Šedý zákal vyléčíte za 10 minut a 800 korun,“ podotkl ředitel organizace Světlo pro svět Filip Zoubek.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Se Světlem pro svět spolupracují i další lékaři. Martin Filipec pomáhal rozběhnout operace rohovek v chudém Afghánistánu. „Snažíme se budovat zázemí,“ poznamenal oční lékař.

Právě v podpoře místních lékařů a zdravotníků vidí Světlo pro svět i další organizace největší budoucnost. Je to podle nich nejrychlejší, nejlevnější a pomoc vydrží nejdéle.

Vydáno pod