Dva dny do příměří: Syrská vláda chce od povstalců záruky

Damašek - Syrská vláda požaduje od opozice písemné záruky předtím, než stáhne své jednotky z konfliktních oblastí. Uvedlo to tamní ministerstvo zahraničí. Velení protivládních ozbrojených sil však požadavek odmítá a tvrdí, že režim svým závazkům nechce dostát. Do termínu stanoveného OSN, podle kterého by obě strany měly ukončit násilnosti, zbývají pouhé dva dny. Zmocněnec OSN pro Sýrii Kofi Annan dříve uvedl, že Damašek s plánem souhlasí. Podle ministerstva zahraničí je to ale nepřesné, protože Annan neposkytl záruky, že boje zastaví i povstalci. Ukončení násilí v Sýrii žádal dnes papež Benedikt XVI. ve velikonočním poselství Urbi et Orbi.

Dva dny předtím, než mělo příměří vstoupit v platnost, režim Bašára Asada oznámil, že syrská strana má pro klid zbraní nové podmínky. Vyžaduje nyní písemné záruky opozice a její odzbrojení. Mluvčí ministerstva zahraničí Džihád Makdasi v oficiálním prohlášení, které zveřejnila agentura SANA, uvedl, že režim nikdy bezpodmínečně neslíbil, že boje skutečně ukončí. Podle Makdasiho Annan jen „špatně pochopil“ výroky syrských představitelů. „Říci, že Sýrie stáhne své jednotky z měst k 10. dubnu, je nepřesné. Kofi Annan dosud nepředložil písemné záruky o tom, že ozbrojené teroristické skupiny souhlasí se zastavením veškerých forem násilí a o své vůli složí zbraně,“ uvedlo ministerstvo zahraničí v komuniké.

Stejně tak prý syrské vedení očekává písemné záruky Kataru, Saúdské Arábie a Turecka, že „přestanou financovat teroristické skupiny“, uvádí se dále v dokumentu. Tyto země podporují syrskou opozici a vyjádřily kladný postoj i k možnosti poskytovat jí zbraně. Sám Annan se dnes zhrozil nad brutalitou a rozsahem násilí, které se v Sýrii odehrává. „Jsem šokován nedávnými zprávami o rozsahu násilností a krutostí v syrských městech a na venkově,“ uvedl zmocněnec OSN ve svém dnešním komuniké. „Všichni musíme naléhavě zapracovat na úplném zastavení nepřátelských akcí, je nutné umožnit přístup humanitárním pracovníkům a vytvořit podmínky pro politický proces, který by bral zřetel na legitimní touhu i starosti syrského lidu,“ zdůraznil Annan.

Boje v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Diplomat současně vyzval vládu i opozici k zastavení násilí od čtvrtečního rána v souladu s plánem. „Eskalace násilí je nepřijatelná,“ upozornil Annan s poukazem na intenzitu ofenzivy vládních sil po celé zemi. Vyzval všechny země, které mají vliv na strany konfliktu, aby jej teď využily k zastavení krveprolévání a zahájení dialogu.

Velitel Syrské svobodné armády Rijád Asad dnes prohlásil, že Annanův mírový plán selže, protože režim na dojednané podmínky nakonec nepřistoupí. Dodal, že jeho skupina doposud nebyla požádána o poskytnutí písemných záruk. To je podle AP v rozporu s tvrzením Damašku, který uvedl, že o písemné závazky již zažádal. „Dali jsme naše slovo, že plán dodržíme, pokud tak učiní i režim. Jsme čestní,“ řekl Rijád Asad o ústním slibu rebelů zastavit boje.

Příměří v Sýrii zatím v nedohlednu (zdroj: ČT24)

Syřané ze země nadále ve velkém prchají. Turecko u hranic otevřelo nový tábor pro dvacet tisíc uprchlíků. „Mnohokrát děkujeme turecké vládě a prezidentovi. Otevřeli nám dveře, takže jsme mohli uprchnout válce. Útočili na naše vesnice a nechali naše domy v plamenech,“ řekl jeden z uprchlíků. Země prý bude potřebovat od Spojených národů pomoc, pokud bude příliv utečenců pokračovat stejným tempem jako dosud.

Boje nadále neustávají

Asadovy jednotky i dnes pokračovaly v ofenzivních operacích v oblastech, kde mají bašty opoziční síly, především v provincii Idlib na severozápadě země. Bojují také proti oddílům armádních dezertérů. Jen za sobotu bylo v celé Sýrii zabito 128 lidí, z toho 86 civilistů. Polovina z nich připadá na oblast města Latamná, kde přišlo o život také 16 ozbrojenců opozice a 26 vojáků.

Vydáno pod