Grass už kvůli své básni na izraelskou půdu nevstoupí

Tel Aviv - Německý spisovatel Günter Grass, který ve své básni v próze označil Izrael a jeho údajný jaderný arzenál za hrozbu pro světový mír, má zakázán vstup do židovského státu. Izraelská vláda nositele Nobelovy ceny za literaturu dnes označila za nežádoucí osobu. Potvrdil to mluvčí tamního ministerstva vnitra. Grass v básni varuje před izraelským jaderným útokem na Írán. Německo odsoudil za to, že do Izraele dodává zbraně. Zastání našel spisovatel u levicových aktivistů při tradičních velikonočních mírových pochodech.

Izrael obviňuje Grasse, že svojí básní Co musí být řečeno, zveřejněnou ve středu, „rozdmýchává oheň nenávisti vůči státu Izrael a izraelskému lidu“. „Tón (kritiky) nemíří na obsah básně, je to spíš kampaň proti mně. Hlásá, že moje pověst je navždy poškozena,“ konstatoval Grass.

Ministr vnitra Eli Išai podle svého mluvčího řekl, že Grass se snaží rozvíjet myšlenky, které dříve otevřeně podporoval tím, že nosil uniformu SS. Jeden z nejznámějších německých spisovatelů se totiž za druhé světové války jako gymnazista přihlásil k dobrovolné službě v armádě, v listopadu 1944 byl jako sedmnáctiletý převelen k jednotkám Waffen-SS.

Na Grasse dopadla notná dávka kritiky

Za báseň, v níž Grass kritizuje Izrael za jeho politiku vůči Íránu a píše o židovském státu jako o zemi tajně disponující nekontrolovaným jaderným arzenálem, se na jeho adresu snesly jak z Německa, tak ze zahraničí výtky, že je antisemita. Grass s tím podle vlastních slov počítal. Tvrdí, že kdo prolomí mlčení ohledně Izraele, musí počítat s trestem. „Obvyklý je verdikt 'antisemitismus',“ bylo už předem jasné Grassovi.

Článek Güntera Grasse o Izraeli
Zdroj: ČT24

Jeho text vyšel v době velkého napětí kolem Íránu. V článku, který dnes zveřejnil bulvární Bild am Sonntag, šéf německé diplomacie Guido Westerwelle napsal, že „stavět Izrael a Írán na stejný morální stupeň není duchaplné, ale absurdní“.

Báseň je prý „hnusná a bezcenná“

Do Grasse se pustil i pravděpodobně nejvýznamnější německý literární kritik současnosti Marcel Reich-Ranicki. O básni Co musí být řečeno v listu Frankfurter Allgemeine Zeitung řekl, že je „hnusná“, politicky a literárně bezcenná. „Írán chce Izrael zlikvidovat, což jeho prezident stále znovu oznamuje, a Günter Grass ve své básni tvrdí opak,“ nechápe Grasse Reich-Ranicki.

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)
Vydáno pod