Indie si po letech podala ruku s Pákistánem

Dillí - Po letech přijel do Indie pákistánský prezident. Ásif Alí Zardárí jednal s premiérem Manmohanem Singhem hlavně o uvolňování obchodu. Vztah obou zemí ale dál komplikuje spor o území Kašmíru a přeshraniční útoky pákistánských ozbrojenců.

„Chtěli bychom mít lepší vztahy,“ uvedl Zardárí po soukromých rozhovorech se Singhem v Dillí. Indický vůdce na to odvětil, že sdílí touhu po „normálních“ vztazích mezi oběma zeměmi. Jednalo se o první návštěvu pákistánské hlavy státu v Indii po sedmi dlouhých letech. Oba muži se naposledy setkali v roce 2009 v Rusku. Singh se zřejmě brzy na oplátku podívá k sousedům.

Zardárí později odjel na návštěvu do muslimské svatyně v Ajmeru, 350 kilometrů jihozápadně od indického hlavního města.

Indie a Pákistán spolu dlouhodobě soutěží o mocenské postavení v jižní Asii. Vztahy zchladly zvlášť po roce 2008 - po útocích v Bombaji. Spory panují i o oblast Kašmíru. V posledních měsících ale obě strany učinily pokrok při zlepšování obchodních vztahů a mnozí doufají, že politická zlepšení mohou následovat.

Vojenská hlídka v Indii
Zdroj: ČTK/AP/Gurinder Osan

Podle NDTV, indického zpravodajského kanálu, se oba představitelé shodli, že jejich tajemníci musí brzy začít diskutovat o otázce osudu Hafíze Sajída, hlavy militantní skupiny Laškar-e-Taiba.

Pákistán Sajída zatím nechce stíhat

Sajíd je obviněn z naplánování bombajských útoků a Washington slíbil za jeho dopadení tučnou odměnu 10 milionů. Indie tvrdí, že předala Pákistánu dostatek důkazů, aby ho začal stíhat, ale Pákistán tvrdí, že potřebuje „konkrétní důkazy“, než bude moci zahájit soudní řízení.

Indie také údajně nabídla pomoc Pákistánu v jeho úsilí o záchranu desítek lidí, kteří jsou stále pohřbeni pod masivní lavinou, jež zasypala vojenský tábor na ledovci Siačen v Himalájích.

Vydáno pod