Chcete domů Klingona? Britky evidentně ne

Londýn - Nutnost oblékat se a mluvit jako Klingon z kultovního seriálu Star Trek je podle britské soudkyně Vanessy Lloydové Plattové nejbizarnější příčina rozvodu, jakou kdy v kariéře slyšela. Informoval o tom list The New York Times. Podle současného britského zákona je možné pár rozvést jen v případě jedné z pěti kategorií příčin, mezi nimiž nechybí nevěra či opuštění. Zhruba polovina rozvodů ale spadá do kategorie nazvané „nerozumné chování“.

Proč rozvod? Třeba kvůli tuňákovi

Žádný rozvod v Británii nemůže být bez zavinění. Soudkyně už se dozvěděla například i to, že se muž chce rozvést, protože mu žena opakovaně vaří dušeného tuňáka se zeleninou. „Je to šílené,“ prohlásila Lloydová Plattová. „Takové věci by součástí rozvodového řízení být neměly.“

Soudci míní, že by britská vláda měla zavést zákon o rozvodu „bez zavinění“, což by ušetřilo soudům nutnost poslouchat, co všechno si rozvádějící se lidé jsou schopní vyčíst.

Podle Lloydové Plattové si například jeden z mužů stěžoval, že jeho žena „bez příčiny neomluvitelně flirtuje s každým dělníkem nebo obchodníkem, nevhodně se jich dotýká a tvrdí, že si nemůže pomoct“.

Jiný muž naopak „trval na tom, aby jeho domácí mazlíček, tarantule Timmy, spal ve sklenici vedle manželské postele, přestože ho manželka prosila, aby dával Timmyho spát někam jinam“.