Koptové odcházejí z islamistického Egypta

Káhira - V Egyptě vyvovala kandidatura bývalého šéfa tajných služeb Omara Sulejmana na prezidenta velké pozdvižení. Podle Muslimského bratrstva, nejsilnějšího politického hnutí v zemi, je to urážka egyptského lidu. Naopak egyptští křesťané s obavami sledují právě vítězné tažení islamistů.

Otec Sarabamon má na starosti jedno z nejsvatějších míst staré koptské Káhiry. Kostel svaté Barbory přijíždějí navštívit věřící z celého světa. Starý kněz ale kdysi zamířil opačným směrem. Koncem šedesátých let minulého století hledal azyl ve Spojených státech. „Jenže já svoji zemi miluji a cítím, že naše země nás potřebuje, naše církev nás potřebuje,“ prohlásil kněz.

Dnes v Káhiře učí děti angličtinu a práci s počítači. Právě nedostatek vzdělání považuje do budoucna za hlavní problém Egypta. Řada jeho oveček ale žije současností a ta podle nich není moc růžová. Zvlášť když nedávno přišli o svého patriarchu, který jejich zájmy bránil třicet let. Objevily se dokonce informace, že mnozí koptové chtějí odejít. „Relativně je to pravda, ale já jakožto kněz nikomu nedoporučuji, aby odešel z Egypta,“ prohlásil Sarabamon.

Koptové v Egyptě
Zdroj: ČT24

Imám tvrdí, že je v zemi dost místa i pro kopty

Za hradbou těžkooděnců se ukrývá duchovní centrum egyptského islámu. Velký imám univerzity al-Azhar i jeho poradci žádné nebezpečí pro kopty nevidí. „Vytvořili jsme tady něco, čemu říkáme 'Rodinný dům'. Patří do něj muslimové i křesťané,“ podotkl Mahmúd Abdul Gawád, diplomatický poradce velkého imáma univerzity al-Azhar.

Slavná univerzita stála loni v čele revoluce. Ani jí se nelíbí úspěch radikálních islamistů ve volbách. Tedy lidí, kvůli kterým někteří koptové uvažují o odchodu do exilu.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)
Vydáno pod