Syrští rebelové se odmítají „upsat“ Asadovým silám

Damašek - Syrská armáda dnes pokračovala v útocích proti opozičním silám především v provinciích Hamá, Halab a Dajr az-Zaur. Podle opozičních informací dnešek přinesl smrt 101 lidem, z toho 74 civilistům, 19 vojákům a osmi povstalcům. Nové boje se strhly den před předpokládaným zastavením násilí podle plánu zvláštního zmocněnce OSN Kofiho Annana. Damašek v neděli vyslovil požadavek, aby se povstalci písemně zaručili, že přestanou bojovat. Ti o takovém kroku ale nechtějí ani slyšet. Také americké ministerstvo zahraničí požadavek ostře odmítlo s tím, že syrský režim jen hraje o čas. Syrský konflikt se také přelil do sousedního Turecka, což ostře zkritizovaly Turecko i USA. Jeden z táborů se stal terčem přeshraniční střelby mezi syrskými vojáky a povstalci. Podle agentur utrpělo zranění pět lidí - tři Syřané a také turecký policista a tlumočník. Syrští rebelové se marně snažili prolomit obranu pohraničníků ve snaze překročit hranici s dalšími uprchlíky.

Násilí dohnalo syrské uprchlíky i po útěku do Turecka. Incident podle protivládních aktivistů odstartovala přestřelka mezi rebely a vojáky na hraničním přechodu. Zranění bojovníci se snažili utéct do tábora a syrská armáda na ně při tom stále střílela. „Už nejsme v bezpečí ani tady. Kdybychom to věděli, zůstali bychom u Bašára Asada a zemřeli v naší zemi,“ konstatoval Hasal Aláví. Od loňského léta uprchlo do Turecka 24 tisíc Syřanů. Další hledají bezpečí v Libanonu, Jordánsku nebo Iráku.

Nové boje se odehrávají den před předpokládaným zastavením násilí, které stanoví plán zvláštního zmocněnce OSN Kofiho Annana. V jeho rámci se předpokládá stažení ozbrojených sil z měst a nakonec i příměří, jehož dosažení je ale stále více zpochybňováno. „Režim se domníval, že (do 10. dubna) převezme kontrolu nad (povstaleckými) městy. Jelikož se tak neděje, snaží se získat čas,“ uvedl na adresu Asadova režimu předseda OSDH Ramí Abdur Rahmání. „Pokud nebude fungovat Annanův plán, nebude fungovat žádný a Sýrie spadne do dlouhé občanské války,“ varoval.

Hromadné popravy nejsou výjimkou

Podle zprávy mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) syrské vládní síly v posledních čtyřech měsících, především v březnu, hromadně popravily nejméně sto osob, drtivou většinou z řad civilního obyvatelstva. Popravy vojáci provádějí zejména v provinciích Homs a Idlib, které jsou největšími ohnisky odporu proti Asadově vládě.

Boje v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Dokument se opírá o svědecké výpovědi, ale obsahuje rovněž informace o dalších popravách z neověřených zdrojů. „V zoufalé snaze potlačit povstání syrské síly chladnokrevně popravují lidi, civilisty i povstalecké bojovníky,“ uvedl vyšetřovatel HRW Ole Solvang. „Dělají to za bílého dne, před svědky, naprosto se nebojí, že by se jednou ze svých zločinů zodpovídali,“ zdůraznil.
   
K respektování plánu Kofiho Annana a splnění závazků, které z toho vyplývají, dnes vyzval obě strany syrského konfliktu Peking. „Čína vyzývá syrskou vládu a strany zapojené (do konfliktu) v Sýrii, aby splnily své závazky v příměří a stáhly své síly,“ prohlásil mluvčí čínské diplomacie Liou Wej-min.

Telefonát Břetislava Turečka (zdroj: ČT24)