Britská panovnice udělila Camille nejvyšší viktoriánský řád

Londýn - Britská královna Alžběta II. udělila vévodkyni z Cornwallu nejvyšší stupeň Královského viktoriánského řádu. Oznámila to dnes agentura AP s odvoláním na sdělení Buckinghamského paláce.

Manželka korunního prince Charlese Camilla tak obdržela nejvyšší možný řádový titul pro ženu Dáma velkokříže, a to v den sedmého výročí své svatby. Ocenění v rámci řádu zavedla královna Viktorie v roce 1896. Královna je uděluje lidem, kteří posloužili osobně jí nebo monarchii. Řád je udělován nezávisle na úřadu předsedy britské vlády.

Pozdější vévodkyně z Cornwallu byla svého času démonizována jako osoba, která rozbila Charlesovo první manželství s princeznou Dianou. Součástí královského domu se stala svatbou s Charlesem 9. dubna 2005, osm let po Dianině tragické smrti.

Od civilního svatebního obřadu na radnici ve windsorském Guildhallu začala britská veřejnost přijímat nyní 64letou Camillu vřeleji. Vévodkyně z Cornwallu se zapojila do činnosti rodiny a převzala také řadu patronátů nad charitativními aktivitami. S Charlesem cestuje na oficiální návštěvy, naposledy například do Skandinávie v rámci letošních oslav 60. výročí Alžbětina nástupu na trůn.

Vydáno pod