Čína opět uvěznila právničku, kvůli mučení je na vozíku

Peking - Soud v Pekingu poslal na dva roky a osm měsíců do vězení známou aktivistku a právničku Ni Jü-Lan. Její manžel dostal dva roky. Oba se měli dopustit narušování veřejného pořádku a výtržnictví. Poskytovali právní pomoc obětem násilného vystěhování a vyvlastňování majetku. Ni Jü-Lan byla ve vězení už dvakrát. V obou případech ji dozorci týrali. Od prvního pobytu za mřížemi před deseti lety nemůže pořádně chodit.

Čínské úřady dvojici zatkly před rokem kvůli údajnému narušování veřejného pořádku a výtržnictví. Policie tehdy prováděla rozsáhlé zátahy proti aktivistům, aby předešla podobnému hnutí, jako bylo arabské jaro, které se tehdy začalo šířit po blízkovýchodních zemích. Ni Jü-lan je přitom od předchozího zatčení na kolečkovém křesle.  

Mluvčí pekingského soudu:

„Soud shledal Ni Jü-lan vinnou z výtržnictví a narušování klidu. Také ji odsuzuje za podvod. Půjde do vězení na dva roky a osm měsíců.“

Soudní řízení se konalo za velmi přísných bezpečnostních opatření

V okolí soudní budovy byly rozmístěny desítky policistů, kteří sledovali pečlivě především zahraniční novináře. Ani oni, ani diplomaté nesměli do soudní budovy vstoupit. 

Jü-lan míří za mříže už potřetí. Humanitární organizace i západ žádají její okamžité propuštění.

Raphael Droszewski, zástupce Evropské unie v Číně:

„Evropská unie je znepokojena zhoršením situace obhájců lidských práv v Číně.“

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Právnička Ni Jü-lan skončila za mřížemi už dvakrát. V roce 2002 byla uvězněna na rok za to, že filmovala kontroverzní projekt demolice domu ve svém sousedství. Bránila se i demolici vlastního domu. Pravidelně také mluví s novináři o palčivých otázkách současné Číny a pomáhá získávat podporu pro protivládní aktivisty. 

Vězněna byla rovněž v době olympijských her v Pekingu v roce 2008. Do internace ji přivedly akce na podporu osob, jimž byly vyvlastněny domy a pozemky, které stát zabíral kvůli výstavbě pro olympiádu.

Ni byla ve vězení strašlivě týrána

V obou případech byla ve vězení týrána, před deseti lety ji policisté kopali tak dlouho do kolen, až nemohla chodit. Byla krutě bita a ponižována. Při druhém věznění jí byly odebrány berle a celé měsíce každý den byla nucena se plazit z pátého patra vězení a přes vězeňský dvůr.