Němečtí sociální demokraté dávají od Grasse ruce pryč

Berlín – Nejsilnější německá opoziční strana SPD se zřekla podpory spisovatele Güntera Grasse kvůli jeho kontroverzní protiizraelské básni. Sociální demokraté Grasse po desetiletí využívali ve svých volebních kampaních; nyní se obávají, že by současný rozruch kolem nositele Nobelovy ceny za literaturu mohl stranu poškodit.

„Takzvanou básní Güntera Grasse se otázka jeho budoucí podpory ve volebních kampaních pro SPD vyřešila,“ prohlásil v dnešním vydání deníku Die Welt jeden z parlamentních předáků sociálních demokratů Christian Lange. „Grasse už nechci ve volební kampani SPD zažít,“ přidal se bývalý poslanec a dnes předseda Německo-izraelské společnosti Reinhold Robbe, podle něhož by řada členů strany mohla nasazení Grasse do předvolebního boje vnímat jako provokaci, a ne jako pomoc. „Jeho čas jednoduše vypršel,“ konstatoval rezolutně Robbe.

Expert sociálních demokratů na zahraniční politiku Hans-Ulrich Klose pak v tisku vyzval předsedu SPD Sigmara Gabriela, aby zvážil využití slavného spisovatele v kampani před parlamentními volbami v příštím roce. Před „unáhleným vyřazením“ dlouholetého stoupence SPD Grasse z kampaně naopak varoval jeden ze stranických matadorů, místopředseda Spolkového sněmu Wolfgang Thierse.

Grassovu báseň Co musí být řečeno zveřejnilo minulý týden několik světových deníků. Grass v ní označil Izrael a jeho údajný jaderný arzenál za hrozbu pro světový mír kvůli jeho sporům s Íránem. Kritizoval v ní současně Německo, že židovskému státu dodává ponorky, které mohou nést jaderné zbraně. Za svůj text si doma i v zahraničí vysloužil ostrou kritiku a obvinění z antisemitismu a šíření nenávisti. Izrael mu dokonce zakázal vstup do země. Tento krok ale vyvolal v Německu řadu odmítavých reakcí, podle nichž je přehnaný a odvádí pozornost od jádra problému.

Vydáno pod