Mitterrandův život prý ukončila injekce

Paříž – Utrpení bývalého francouzského prezidenta Françoise Mitterranda, který měl více než 14 let rakovinu, prý v lednu 1996 ukončila injekce. Látka mu byla podána na jeho naléhavou žádost. „Jen jedna osoba ví, co se stalo, ale nic (veřejně) neřekne. Jen nám pověděla, že vše proběhlo v klidu. Poté informovala po telefonu osobního Mitterrandova lékaře,“ uvedli s odvoláním na prezidentova syna Gilberta Mitterranda autoři knihy Poslední tabu - Odhalená zdraví prezidentů, která vychází ve Francii.

François Mitterrand, který stál v čele francouzského státu nejdéle ze všech dosavadních prezidentů, 14 let, zemřel 8. ledna 1996 na následky rakoviny prostaty. Krátce poté jeho lékař prozradil, že s nemocí bojoval již od roku 1981, tedy od nástupu do funkce. V pravidelných oficiálních zprávách o prezidentově zdraví se to však na jeho příkaz neuvádělo.

Asistovaná smrt pomocí lékaře na žádost pacienta není ve Francii povolena. Zpráva o Mitterrandovi oživuje ve Francii debatu o eutanazii, kterou se snaží řada lidí, lékařů i organizací uzákonit, ale zatím marně.