Nejvíce pašovaných cigaret míří do EU přes Polsko

Dorohusk (Polsko) - Přes polsko-ukrajinskou hranici míří do EU nejvíce pašovaných cigaret z východu. Loni to bylo 25 a půl milionu krabiček, z toho deset milionů jen na hraničním přechodu Dorohusk. Celníci tady denně objeví tisíce kartonů - často v mezinárodním rychlíku z Kyjeva. Už léta tomuto vlaku neřeknou jinak než Pašerák. Cigarety jsou dnes nejčastěji pašovaným zbožím.

Vlak na přechodu Dorohusk obvykle stojí hodinu, což je dost času na prohledání vagonů. Celníci už dobře vědí, co otevřít a kam se podívat. Znají už fígle pašeráků, kteří dokáží využít každý prostor, i ten zdánlivě těžko přístupný: ať už to jsou stropy, prostor za sedadly a pod oknem, za zrcadlem na toaletě nebo otvory v podlaze. Nezřídka se najdou cigarety také u záchranné brzdy, která by tak v případě potřeby vůbec nefungovala. Když celníci kontraband najdou, nikdo se k němu nehlásí a nechce s ním mít nic společného. Kdyby zboží neobjevili, pašeráci by cigarety ze skrýší vytáhli těsně před cílovou stanicí.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Pašuje se nejen po kolejích, ale i v autech. Největším silničním přechodem na hranici s Ukrajinou denně projedou více než tři tisícovky aut. Celníkům zde pomáhají speciálně cvičení psi, kteří ukryté kartony dokáží najít už po několika sekundách. Jak říká velitel celníků Tomasz Wronowski, před dvěma dny tu v nákladním autě pod dřevem našli 25 tisíc krabiček cigaret.