Severokorejci už čerpají do rakety palivo

Pchjongjang - Severní Korea prohlásila, že tankuje palivo do rakety, která má už brzy vynést do vesmíru údajně vědecký satelit. Startovat má mezi čtvrtkem a pondělkem. Západní země to odsoudily a označily za pouhou zástěrku pro test rakety dlouhého doletu. Jižní Korea a Japonsko posilují před startem bezpečností opatření. Tokio je připraveno v krajním případě raketu sestřelit.

Vedoucí severokorejského satelitního centra Pak Čang-ho potvrdil: „Plnění palivem už začalo.“ Přesný termín startu rakety nicméně nezmínil: „Co se týče přesného termínu vypuštění, o tom rozhodnou mí nadřízení.“ Očekává se ovšem, že to bude mezi 12. a 16. dubnem. Pchjongjang tvrdí, že raketa má do vesmíru vynést satelit. Událost má být součástí oslav 100. výročí narození Kim Ir Sena.

Plánovaný start rakety dělá ale vrásky okolním zemím. Jižní Korea a Japonsko už pohrozily, že pokud raketa ohrozí jejich území, jsou připraveny ji sestřelit. „Dráha letu vede většinu nad oceánem. Opatření, která jsme přijali, jsou proto hlavně preventivní. Vyzývám obyvatele, aby se v klidu věnovali svým běžným životům. Pokud bude třeba, vše důležité včas oznámíme,“ říká mluvčí japonské vlády Osamu Fudžimura. Filipíny kvůli startu odklánějí námořní i leteckou dopravu.

Obavy chce Severní Korea rozprášit i tím, že k raketě pozvala zahraniční novináře. „Chceme být transparentní. Proto jsme sem všechny pozvali, aby se podívali na start satelitu,“ říká Pak Čang-ho. „Tenhle projekt je zásadní pro rozvoj naší ekonomiky. Proto v něm budeme pokračovat,“ dodal.

Čína dnes opakovaně vyzvala ke klidu a zdrženlivosti. Čínské ministerstvo zahraničí v krátkém prohlášení zdůraznilo, že všechny strany by se měly společným úsilím zasadit o mír na Korejském poloostrově a v severovýchodní Asii.   

Pokud vše půjde podle plánu, proletí třístupňová raketa nad Východočínským mořem mezi Čínou a Korejským poloostrovem. Třetí stupeň rakety by měl shořet nad vodami poblíž Filipín.

Kim Čong-un upevňuje pozici ve vedení země

Dnes se koná v KLDR sjezd Korejské strany práce, na kterém byl loni zesnulý severokorejský vůdce Kim Čong-il prohlášen „věčným“ generálním tajemníkem. Kimův syn Kim Čong-un byl jmenován do funkce „prvního tajemníka“ strany, což je nový nejvyšší stranický post.

KLDR plní raketu palivem (zdroj: ČT24)