Aukce věcí z Titaniku – nejde o peníze, ale o vyprávění příběhu

New York - Jméno vítěze aukce 5,5 tisíce předmětů vyzvednutých z vraku Titaniku zatím není známo. Společnost, která sbírku spravuje, stále vyjednává s několika zájemci. Nový majitel musí sbírku koupit jako celek a zpřístupnit ji veřejnosti. Věci byly ohodnoceny na 190 milionů dolarů. Od chvíle, kde se Titanic potopil, uplyne v neděli 100 let. Při jeho ztroskotání zemřelo více než 1 500 lidí.

Firma Premier Exhibitions v tiskové zprávě uvedla, že nyní o prodeji předmětů z Titaniku jedná s více stranami. „Abychom mohli vybrat toho nejvhodnějšího zájemce a maximalizovat konečnou cenu artefaktů pro akcionáře, povedeme tato jednání a vyhodnocování nabídek důvěrně,“ uvedla společnost. 

Podmínky aukce stanovil americký soud, který si také vyhradil právo schválit nového majitele předmětů. Jde zejména o to, aby sbírka zůstala zachována. Aukce proto měla specifická pravidla. Zájemci do ní zasílali nabídky dopředu, uzávěrka byla první dubnové pondělí. Aukční síň má 20 vážných nabídek. 

„Doufáme, že nový majitel bude věci náležitě uchovávat a bude se o ně patřičně starat a že sbírka zůstane v celku. Upřednostnili bychom, kdyby se nikdy nedostala do soukromých rukou - nejde o vlastnictví, ale o vyprávění příběhu,“ říká Dominique Rissolo, výkonný ředitel Waittova institutu. 

V sobotu 15. dubna, tedy přímo v den 100. výročí ztroskotání Titaniku, se pak v New Yorku uskuteční další aukce spojená s lodí. Zájemci na ní budou moci získat například původní menu, stále neodtržený lístek na pokřtění lodi a její spuštění na vodu nebo rukopisný záznam o záchranné operaci od kapitána Carpathie, která k místu neštěstí dorazila jako první. Sobotní aukce nabídne i předměty spojené se dvěma filmy o zkáze Titaniku.

Při ztroskotání Titaniku 15. dubna 1912 zahynulo 1 522 lidí. Jen 711 cestujících přežilo. Loď, která měla symbolizovat luxus a bezpečnost, se potopila hned při své první plavbě.

Na počest Titaniku vyplula další loď

Na místo havárie slavného parníku Titanic vyrazila kromě lodi Balmoral v úterý večer i výletní loď Journey – tentokrát ovšem z New Yorku. Journey se 440 cestujícími v dobových kostýmech na palubě zamíří nejprve do kanadského Halifaxu, kde je pohřbeno více než 100 obětí z Titaniku. Pak se loď vydá na místo havárie, kde se bude na palubě konat vzpomínková bohoslužba. Cestou budou moci pasažéři chodit na přednášky o Titaniku a v dobových kostýmech na večeře, které budou mít nejrůznější tématická zaměření.

Pasažéři Journey v dobových kostýmech
Zdroj: ČTK/AP/Lefteris Pitarakis